627 casos confirmats de 'Xylella' a les Illes

De les 627 plantes i arbres amb la infecció confirmada, un 88% han estat eliminats

El Conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca de Balears, Vicenç Vidal, ha assenyalat avui que des que es va detectar la plaga el 2016 l'Arxipèlag acumula 627 positius del bacteri 'X ylella   fastidiosa'  en arbres i plantes.
Del total, 412 casos es corresponen a Mallorca, 115 a Eivissa i 100 a Menorca. A Formentera, de moment, encara no s'ha detectat cap positiu. 

Vidal ha fet balanç de la situació en una reunió amb batles i alts càrrecs municipals organitzada a Palma per la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears ( FELIB ).
"Els batles han d'estar informats i s'han de convertir en els millors interlocutors dels afectats", ha dit Vidal en una roda de premsa en la qual ha recordat que el protocol aprovat per a l'Arxipèlag per la Unió Europea és de contenció i no d' erradicació , la qual cosa representaria l'eliminació massiva de plantes entorn de tots els casos confirmats.

La 'X ylella   fastidiosa'  és un bacteri patogen descrit als  Estats Units  el 1978 com a agent causant,  entre d'altres , de l'anomenada malaltia de la vinya, coneguda des del segle XIX.

El bacteri afecta nombroses espècies d'interès agrícola, com les oliveres i cítrics. 

A Mallorca, el bacteri s'ha detectat en 146 ametllers, 117 ullastres, 54 vinyes, 35 oliveres, 158 figueres, 15 herbes i arbustos, 7 romanís, 4 freixes,  3 cirerers, 2 espígols i 1 positiu en acàcia, argelaga,  estepa  negra, ginesta, noguera, baladre  i prunera.

A Menorca s'ha descobert el bacteri en 79 ullastres, 8 oliveres, 7 ametllers, 3  polígales  i 1 figuera, 1  aladern  i un romaní. 

A Eivissa, els positius s'han confirmat en 56 ullastres, 39 oliveres, 5 baladres, 4 ametllers, 3 espígols, 3  polígales , 3 romanís i 2 acàcies. A Eivissa, els arbres estan afectats per la subespècie  pauca .

Des que  l'octubre  de 2016 es va confirmar el primer positiu d'aquesta plaga a Mallorca, s'han analitzat 2.108 mostres en aquesta illa, 1.419 a Eivissa i 712 a Menorca.
Una comissió de seguiment europea va visitar Mallorca i Eivissa la setmana passada per comprovar que s'estan aplicant les mesures de contenció decretades.

La visita es va centrar en els ports i aeroports, on es va analitzar l'entrada i la sortida de material vegetal, ja que al gener de l'any passat es va prohibir la sortida de les Balears de tots els vegetals per a la plantació -excepte llavors- d'una llarga llista d'espècies. 

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF