TOCAR TERRA
Societat 23/03/2018

El xot de Pasqua

Avui i demà se celebra a Calvià la XIX Fira d’oví i caprí amb un programa dens en el qual destaca la mostra i el concurs morfològic de xots i ovelles de raça mallorquina

Mateu Morro
3 min
El xot de Pasqua

Xots i ovelles a Calvià

La fira és un esforç per retrobar la tradició i la pagesia

Avui i demà se celebra a Calvià la XIX Fira d’oví i caprí amb un programa dens en el qual destaca la mostra i el concurs morfològic de xots i ovelles de raça mallorquina. La fira és un esdeveniment consolidat i que ja ha donat bons resultats. És un esforç calvianer per retrobar la tradició i la pagesia, per no oblidar les arrels en una paraula. Tot això combinat amb un altre esforç per donar suport als calvianers que fan feina al món rural. En el programa, entre altres coses, s’hi inclou una mostra gastronòmica, una exhibició de feina de cans pastors i demà, diumenge, el Campionat de Balears de feina de cans pastors. També hi ha un mercat artesanal i agroalimentari, una exhibició de tondre i taller de filar llana, un taller de panades i un taller d’empelt d’olivera damunt ullastre.

Xot i vacum

Eroski presenta la campanya de Pasqua

Eroski, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i els productors participants varen presentar fa uns dies la campanya de Pasqua de promoció dels productes balears, entre els quals destaquen el me balear, el vacum balear, les panades i els rubiols. La campanya és interessant pel suport al me i el vacum de les Illes, ja que la producció ramadera insular està lligada a aquests dos subsectors, a Menorca al vacum i al conjunt de les Illes a l’oví. L’empresa cooperativa basca manté una línia comercial oberta cap a les produccions locals i està aconseguint uns importants resultats de vendes. El fet de triar els dies anteriors a la setmana de Pasqua per fer la seva promoció contribueix a difondre la producció ovina balear de manera efectiva en un moment d’elevada demanda.

Xot, me, be o bestiar

La millor època del me és la primavera

El xot és, per definició, la carn dels pobles mediterranis. El crític gastronòmic Jaume Fàbrega ho apunta i assenyala que, a més, és una carn molt bona. Fàbrega destaca que a les dues riberes de la Mediterrània s’hi poden trobar delicioses receptes: a Còrsega, a Sardenya, a les illes gregues i a la Grècia continental, a Turquia, a Àsia central i al Magrib. Segons ell, sols la península italiana romp aquest quadre gastronòmic. Allà el me no té tanta tirada com a la resta de llocs. Per als musulmans és la carn de referència. La millor època del me és la primavera. Per això, tant a França com a Mallorca, com per tot arreu, hi ha diversos guisats o ragoûts de xai amb verdures de primavera, com és ara pèsols, carxofes, patates novelles, etc. O també amb prunes, orellanes, panses, en blanqueta, bullit, amb arròs a l’estil àrab i altres.

Desenvolupament

A la reunió del 22 de març, es prengueren acords importants

A la reunió del Comitè de Seguiment del Pla de desenvolupament rural del passat 22 de març, celebrada a Eivissa, es varen prendre acords importants. Per un cantó, es varen augmentar les dotacions econòmiques d’algunes línies, amb el rerefons de la necessitat d’introduir mesures contundents per contrarestar els efectes de la Xylella fastidiosa, d’impulsar una gestió innovadora a les instal·lacions ramaderes i fomentar les línies de producció agrària de les cooperatives. En un altre sentit, es va millorar el suport a les inversions en reduir la contaminació per nitrats i es va afavorir l’agricultura ecològica, la integrada i la venda directa. També s’incrementà l’ajuda a zones protegides, s’afavoriren inversions per reutilitzar aigües depurades, els projectes de recuperació i conservació de les varietats locals, el suport a projectes pilot i a les cadenes de distribució curtes i mercats locals. Es dona, a més, un increment de 3.250.000 € per a les mesures de marges, producció ecològica i projectes pilot.

La Vermella Menorquina

Es creu que la vaca menorquina en el segle X aC ja era present a l’illa

La vaca menorquina és una raça antiga, vinculada a Menorca des de temps molt reculats. Es considera que en el segle X aC ja era present a l’illa i el bisbe Sever a la seva encíclica de principi del segle V de la nostra era esmenta els ramats de vaques. La primera referència expressa a la vaca menorquina es troba a un contracte d’arrendament de Morell de 1493. L’Associació de ramaders de bestiar boví de raça de Menorca es va constituir el 1997 i l’any 2.000 es creà el llibre genealògic. El cens és ascendent: 412 animals el 2001 i 1.830 el 2016. És un vaca de bona aptitud lletera i càrnia. El 2005 l’associació creà la marca de qualitat Vermella Menorquina. La marca ha permès dignificar aquestes produccions excepcionals i millorar-ne molt la comercialització. L’Associació de periodistes i escriptors gastronòmics de Balears li va lliurar el premi Promoció del Producte Local 2017.

stats