Societat 20/02/2020

L’any 2018 hi va haver 71 suïcidis a les Balears, un 30% menys que l'any anterior

L’Observatori del Suïcidi organitza dues jornades de treball amb els agents i les institucions implicats a abordar la conducta suïcida

Ara Balears
2 min
UN PROBLEMA EN AUGMENT  L’Organització Mundial de la Salut calcula que almenys el 20% dels joves patirà alguna forma de malaltia mental, com depressió, trastorns de l’estat d’ànim, abús de drogues, comportaments suïcides o trastorns alimentaris. A Catalunya, el departament de Salut ha activat el Codi Suïcidi per prevenir les temptatives de suïcidi.

PalmaL'any 2018 hi va haver 71 suïcidis a les Illes Balears. Aquesta xifra significa una disminució d'un 30% dels casos respecte de l'any anterior, quan se'n varen registrar 103, segons les dades fetes públiques per l'Observatori del Suïcidi del Servei de Salut. En un comunicat, la Conselleria de Salut subratlla que "continua sent molt necessari dedicar esforços" a la formació i la sensibilització de la població respecte d'aquest problema.

Amb aquest objectiu, l'Observatori del Suïcidi del Servei de Salut ha organitzat per a aquest dijous i aquest divendres a Palma dues jornades de treball amb els principals agents i institucions implicats a abordar el problema de la conducta suïcida. En aquestes jornades hi participen una cinquantena de professionals, distribuïts en quatre grups: salut mental i atenció primària, comunitari, emergències i epidemiologia.

La conducta suïcida no és únicament una qüestió de salut mental o sanitària, remarquen en el comunicat, sinó que també incumbeix el sistema educatiu i el social, el treball, la justícia, les forces de seguretat, els cossos de bombers i els mitjans de comunicació.

La Conselleria de Salut i Consum va impulsar la creació de l'Observatori del Suïcidi el desembre de 2017, com a nou instrument de vigilància epidemiològica i com a eina per ajudar a identificar les persones en situació de risc, i també per planificar estratègies de prevenció. Altres accions destacades que s'han duit a terme han estat l'elaboració d'un protocol d'actuació per als centres socioeducatius d'execució de mesures de justícia juvenil.

Tres hospitals de les Balears tenen equips especialitzats

Son Llàtzer, l’Hospital d’Inca i Son Espases són els tres hospitals que tenen un equip de professionals especialitzats en Atenció i Prevenció al Suïcidi (APS) com a part de la unitat de Psiquiatria i Psicologia.

El procediment que segueixen aquests professionals comença amb la detecció d’aquest tipus d’idees a qualsevol pacient. A partir d’aquí, entre els set i deu dies posteriors, se’n fa una valoració. Arran de la diagnosi, se li dona una atenció intensiva al llarg d’un any, fins i tot amb opció que es faci a domicili.

stats