Societat 29/02/2020

S'eleven a sis els infectats a Catalunya i ja hi ha 56 casos a tot l'Estat

Espanya està parlant amb França i Alemanya per la manera d'abordar els casos "autòctons"

Mariona Ferrer I Fornells/gemma Garrido Granger
4 min
L'entrada principal de l'Hospital Clínic

Madrid/BarcelonaEl nombre de contagis pel coronavirus a l'Estat no fa sinó augmentar hora a hora després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi elevat a "nivell molt alt" el risc de propagació del virus. Si fa dos dies es comptabilitzaven un total de 10 casos actius a tot el territori espanyol, aquest dissabte i segons Europa Press ja hi ha 56 casos, tenint en compte els primers casos de les Balears i La Gomera (dos) que ja han rebut l'alta.

Pel que fa a Catalunya la xifra de positius ha augmentat fins a sis amb dos nous casos que s'han conegut en les últimes hores: es tracta d'una dona de 52 anys resident a Girona que va viatjar a Itàlia els últims dies i d'un home de 59 anys de Sant Cugat que va estar en contacte íntim amb una dona de 58 anys amb pronòstic lleu. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha confirmat que aquests dos casos detectats a Sant Cugat estan relacionats “familiarment”. La dona es va contagiar a Munic i va transmetre la infecció a l’home. Tots dos, que tenen una situació clínica lleu i estan ingressats a l’Hospital Clínic, són metges, però les infeccions “no tenen res a veure amb les activitats professionals”, segons remarca Guix.

El cas de Girona, segons ha explicat Guix, és una dona de 52 anys que havia estat a Milà i té una situació clínica molt lleu. Salut ja està identificant la xarxa de contactes dels afectats per recomanar-ne l’aïllament preventiu, que ara com ara són 57.

També s'ha confirmat un nou cas a Mallorca, una dona que va ingressar a l'hospital de Son Espases divendres a la nit.

Primers casos al País Basc, Navarra, Cantàbria i Astúries

Aquest dissabte també s'ha donat a conèixer els primers casos al País Basc (3), a Navarra -una dona de 39 anys en estat greu-, Cantàbria (1) i Astúries (1). Al País Basc ja està fent un seguiment de fins a 110 persones relacionades amb les persones persones infectades que són un professional mèdic d'Àlaba, així com un pacient relacionat, i un resident a Guipúscoa que havia viatjat en els últims quinze dies. Ja estan aïllats i presenten un estat de salut bo. Ara bé, les autoritats basques han recordat que es tracta d'un "virus de poc risc" amb què la majoria de gent pot fer una vida normal "excepte qui estigui en contacte amb col·lectius de risc". Per això han demanat tenir especial cura a l'hora de visitar hospitals i residències de persones grans, tal com ja es fa amb la grip.

Justament un dels casos més preocupant és el d'un home de 77 anys a la Comunitat de Madrid que va ingressar a mitjans de febrer amb pneumònia i fa pocs dies va donar positiu pel coronavirus. És a la unitat de cures intensives en estat greu, igual que un home de 66 anys a l'Hospital Carlos III de Madrid. Els dos casos són "autòctons", és a dir, no havien viatjat a zones de risc, i s'està intentant trobar el pacient zero que els va contagiar, posant especial atenció en l'Hospital de Torrejón de Ardoz, on és ingressat el pacient amb més risc.

La resta de casos són: dos a Castella i Lleó, un a l'Aragó, vuit a Andalusia, deu al País Valencià i sis a les Canàries, on continuen aïllades 200 persones en un hotel de Tenerife.

Els cinc casos "autòctons"

Ara per ara, el que més preocupa al ministeri de Sanitat són els anomenats casos "autòctons". De moment no n'hi ha cap d'aquestes característiques a Catalunya, però sí tres a la Comunitat de Madrid –els que estan en estat greu–, un a Andalusia i dos al País Basc. En el cas andalús, un home de Sevilla, ja s'ha trobat el que podria ser el pacient zero, una parella de Xangai, però les autoritats encara no han trobat l'origen del focus a Madrid ni a Euskadi.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat espanyol, Fernando Simón, ha explicat en roda de premsa que estan en contacte amb França i Alemanya, on també s'han registrat casos semblants. Espanya és ara el quart país europeu amb número d'infectats, per darrera d’Itàlia (821), França (73) i Alemanya (60). El brot d'Itàlia continua descontrolat –amb 200 nous casos positius cada dia que passa: avui són 888 en total– però, segons Simón, comencen a tenir indicis que van de baixa. El coordinador d'Alertes Sanitàries ha apuntat que, si no es troben els pacients zero, demostraria que s'han escapat casos a l'Estat que haurien generat "una cadena de transmissió". Però davant la falta de més casos greus vinculats a aquests esdeveniments, considera que "el contagi és limitat".

Poques garanties que l'aïllament de zones n'afavoreixi el control

El ministeri de Sanitat ha comunicat que mantenen converses tant amb Alemanya com amb França per "valorar la situació" i també "possibles mesures per investigar i controlar el possible risc associat" a aquests focus. Amb tot, descarta de moment suspendre esdeveniments de masses. Simón ha reflexionat que "qualsevol mesura restrictiva", com el tancament d'una escola o la cancel·lació de les Falles de València, "té implicacions molt grans des del punt de vista social i econòmic i que no n'hi ha cap que digui que això afavoreixi el control".

"Hem d'arribar a l'equilibri adequat entre tots. Quan sigui necessari, ho implementarem amb la col·laboració de la població perquè s'entengui l'impacte que pot arribar a tenir l'aplicació. Si es fa, no es preocupin que se n'informarà", ha afegit.

S'agreuja la situació pel fred?

Simón també ha volgut refutar la màxima que el risc de propagació es pot incrementar aquesta setmana per la baixada de les temperatures amb l'arribada de la borrasca Jorge. Ha assenyalat que si bé s'ha demostrat que el virus no viu bé amb la calor, també està estudiat que es propaga menys amb l'augment de raigs ultraviolats, presents a l'Estat els últims dies.

stats