Només es denuncien entre un 10% i un 15% dels delictes d'odi

Aquest dilluns s'ha signat un protocol entre l'Ajuntament de Palma i diverses entitats per visibilitzar "l'iceberg de la xenofòbia"

Mentre l'ultradreta es fa forta a l'estat espanyol i aconsegueix militàncies al voltant de grups d'ideologia xenòfoba com Vox, l'Ajuntament de Palma ha volgut donar aquest dilluns un missatge de tolerància zero davant els delictes d'odi i antiimmigració. Ho ha fet a través de la signatura d'un protocol amb la Creu Roja, Càritas i Comissions Obreres que també ha obtingut el suport de la Conselleria de Benestar Social.

Segons el regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, només es denuncien a la Fiscalia de Delictes d'Odi entre un 10% i un 15% de les situacions de xenofòbia i discriminació. El regidor ha explicat que la qüestió de la xenofòbia és "interseccional" perquè es presenta de manera subtil i encoberta a través de situacions molt diverses com poden ser conflictes laborals, de convivència veïnal, etc.

Tot i això, Molina ha explicat que hi ha una manca de dades estadístiques per saber on s'ha de fer especial incidència i en quines situacions i contextos hi ha més casos de discriminació.

"Les situacions de discriminació en general són un gran iceberg. Amb aquesta xarxa volem fer emergir totes aquestes situacions que existeixen de manera latent".

Aligi Molina Regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics 

Així, la signatura d'aquest protocol té com objectiu consolidar institucionalment aquesta xarxa de feina conjunta entre les administracions, la Creu Roja, Comissions Obreres i Càritas. D'aquesta manera es podran compartir dades i establir estratègies comunes per tractar casos concrets així com elaborar programes de prevenció. A més, s'estableixen reunions ordinàries cada tres mesos per parlar de totes aquestes qüestions i millorar la coordinació.

La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha dit que des de la seva àrea es posaran dues oficines al servei d'aquest protocol: per una banda, l'Oficina d'Informació a la Immigració, i, per una altra, l'Oficina d'Informació i Atenció dels Serveis Socials a escala judicial. Santiago ha dit que són dos serveis molt importants per poder dur a terme aquest protocol. "Davant partits polítics i entitats que estan animant d'una manera irresponsable el discurs de l'odi i la xenofòbia, avui dues administracions públiques i tres entitats afirmam que contra la xenofòbia s'ha de lluitar", ha declarat la Consellera.

El batle de Palma, Antoni Noguera, també s'ha expressat en aquest sentit i ha dit que la signatura d'aquest protocol simbolitza la voluntat del Consistori de cuidar la ciutadania, perquè "tots són ciutadans de Palma independentment del color de la seva pell, la seva orientació sexual o el seu gènere, ha declarat.

Algunes dades:

Segons el CIS, en els darrers vuit anys el percentatge de ciutadans que fins ara situava la immigració com el principal problema de l'estat espanyol no superava el 10%, però les darreres enquestes han elevat el percentatge i s'ha passat al 15'6% al passat agost. A més, el partit Vox també ha registrat un augment important dels seus militants, que han passat de 3.500 a 11.043, la majoria dels quals resideixen a Madrid, Han augmentat considerablement a Sevilla, Múrcia, Alacant i València.
 

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF