Societat 10/08/2013

Cau una xarxa dedicada a introduir il·legalment xinesos a Europa i als Estats Units a través de l'aeroport del Prat

Hi ha 75 detinguts, entre els quals, els responsables de l'organització, localitzats a Barcelona

Acn
2 min

BarcelonaUna investigació conjunta de la policia espanyola i la policia de fronteres francesa ha desarticulat una àmplia xarxa dedicada a introduir il·legalment ciutadans xinesos a Europa i els Estats Units. Hi ha 75 detinguts, 51 a l'Estat i 24 a França, entre els quals, els màxims responsables de l'organització, localitzats a Barcelona, ja que l'arribada de la majoria d'il·legals es feia a través de l'Aeroport del Prat com a pont cap a altres destins. La xarxa cobrava entre 40.000 i 50.000 euros per transportar sota identitats falses els ciutadans xinesos, majoritàriament amb passaports de països asiàtics com Taiwan, Corea, Malàisia, Singapur, Hong Kong o el Japó, i amb l'ajuda de diversos passadors.

El destí final dels xinesos amb passaport il·legal eren els Estats Units o països europeus com Espanya, Itàlia, Grècia, França, el Regne Unit, Irlanda i Turquia. En algunes ocasions, les vies obertes per aquesta xarxa també eren usades pel tràfic de persones amb fins d'explotació sexual.

L'operació es va iniciar el juliol del 2011, quan es va detectar aquesta organització dedicada a captar persones interessades a abandonar la Xina per traslladar-se a Europa i els Estats Units. La mateixa composició de la xarxa, perfectament estructurada i jerarquitzada, i amb el màxim responsable assentat a la Xina i diverses cèl·lules independents operant a diferents països amb total hermetisme, ha dificultat les investigacions. A canvi d'un deute vitalici d'entre 40.000 i 50.000 euros, l'organització proveïa de passaports falsos els interessats i encarregava a passadors l'acompanyament durant tot el trajecte.

Aquests experts eren membres de confiança de l'organització i amb profund coneixement dels aeroports i les ciutats europees per on es feien els viatges. Residien majoritàriament a Malàisia o la Xina i es desplaçaven a la ciutat designada únicament quan rebien l'encàrrec de realitzar una operació de passatge, i tot seguit tornaven ràpidament al seu lloc d'origen per així dificultar la seva localització. Les rutes i els documents utilitzats per traslladar els ciutadans xinesos variaven constantment en funció dels èxits o els fracassos obtinguts en viatges previs, de les necessitats del mercat o de les millors formes d'evitar els controls. Sempre es recomanava als ciutadans xinesos camuflar-se entre grups de turistes.

Registres a dos domicilis de Barcelona

L'estat espanyol era l'última escala dins els viatges de l'organització, ja que suposava el trampolí final cap als Estats Units o altres països europeus. L'arribada solia fer-se a l'aeroport del Prat, on col·laboradors de l'organització s'encarregaven de la recollida i de proporcionar allotjament mentre es gestionaven els tràmits i documents exigits per a l'últim trasllat. En total, l'operació s'ha saldat amb la detenció de 75 persones, entre les quals hi ha els dos màxims responsables de l'organització a Europa, localitzats a Barcelona. Els altres 49 arrestos a l'Estat es van fer majoritàriament a diferents aeroports, principalment el de Barcelona, però també a Madrid, Girona, Reus, Alacant, Maó, Palma de Mallorca i Màlaga.

En els registres de dos domicilis a la capital catalana, els investigadors van decomissar fins a 81 passaports falsificats i material divers per a la falsificació de documents: tres portàtils, dues impressores escàner, una lupa electrònica, una làmpara de llum ultraviolada, 22 segells de cautxú de diversos punts fronterers falsificats, tampons de tinta de diverses tonalitats, pinces i cúters, entre altres elements. Igualment, es van confiscar 11 terminals telefònics, diners en efectiu i diversa documentació.

stats