Societat 30/05/2021

La Xarxa de Monitoratge de la Posidònia reprèn l'activitat a Eivissa

És la primera estació que es mostreja des que Medi Ambient n'ha recuperat la gestió

ARA Balears
2 min
Medi Ambient ha apuntat que la resta d'actuacions a les Pitiüses es faran entre agost i octubre.

PalmaLa Xarxa de Monitoratge de la Posidònia ha reprès aquest diumenge l'activitat a Eivissa, segons ha informat el Govern en un comunicat. Així, el centre voluntari SCUBA IBIZA farà el seguiment de l'estació situada a l'illot d'en Caragoler, a la Reserva Marina dels Freus. És la primera actuació que es fa a l'illa després que Medi Ambient recuperàs, enguany, la gestió de la Xarxa a través d'un acord amb la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segons ha assenyalat Medi Ambient, la darrera vegada que es va mostrejar l'estació va ser el 2018, quan es va constatar que l'estat de conservació de la praderia era moderadament bo, tot i que la cobertura havia disminuït des de 2003, quan es va començar a fer el seguiment. Des de la Xarxa apunten que és important revisitar-la per poder establir l'evolució i tenir dades per a una gestió adequada.

La resta d'actuacions a les Pitiüses es faran entre agost i octubre d'enguany, quan es durà a terme el seguiment d'una altra estació a Santa Eulària i dues a Formentera. L'objectiu dels mostrejos és determinar l'estat de conservació de les praderies al llarg dels anys i aconseguir així informació fiable que permeti adoptar les mesures més adients per conservar aquests ecosistemes.

La Xarxa de Monitoratge de la Posidònia està formada per diverses estacions fixes al voltant de les principals illes de l'Arxipèlag, on es controlen periòdicament una sèrie de paràmetres propis de les praderies i relacionats amb el seu estat de conservació: quantitat de posidònia oceànica, presència de nacres (espècies associades de gran interès), presència d'algues invasores i, addicionalment, temperatura de l'aigua.

L'eina va començar a funcionar l'any 2002, tot i que va ser interrompuda entre el 2012 i 2017. El seguiment es va recuperar gràcies a l'Impost de Turisme Sostenible des de llavors. La Xarxa depèn íntegrament de la participació ciutadana i cada any s'ofereix a diverses institucions, clubs de busseig i grups de bussejadors voluntaris l'oportunitat de participar en aquest projecte científic.

L'equip voluntari rep, abans de cada immersió, una petita formació per familiaritzar-se amb les tècniques i materials que s'utilitzen. Aquesta formació, així com l'organització de les tasques durant el mostreig a cada estació, es fa per part de la coordinadora de la Xarxa, mentre que les entitats voluntàries s'encarreguen de la disponibilitat d'equips de busseig i la navegació fins a l'estació.

stats