TOCAR TERRA
Societat 02/03/2018

Una xarxa local de comercialització

Agroxerxa va néixer per reunir, a través d’una web, els productes i productors de la terra i el mar de Menorca

Mateu Morro
3 min
Medi Ambient ha abonat 1,5 milions d’euros pels temporals.

Agroxerxa a Menorca

Reuneix en una web els productes i productors de la terra i el mar

Impulsada per l’Observatori Socioambiental de Menorca i finançada pel programa LEADER i l’Institut Menorquí d’Estudis, Agroxerxa va néixer per reunir, a través d’una web, els productes i productors de la terra i el mar de Menorca. És un catàleg en línia de l’agricultura, la ramaderia i la pesca en què es pot localitzar qui produeix, com ho produeix i els llocs on es poden comprar els productes. Hi ha informació de més d’un centenar de productors, 600 varietats de productes, 400 punts de venda i 80 restaurants. A Agroxerxa s’hi pot trobar una classificació dels productes segons la tipologia, el distintiu de qualitat o la localització del punt de venda, i a la vegada conté informació del producte de temporada, les varietats locals i la seva denominació. Cada mes supera les 2.000 visites i duu a terme una tasca constant d’actualització de la informació recollida.

Agromart

Aposta per les produccions de qualitat

L’empresa porrerenca ja disposa de 10 botigues a Mallorca i gestiona més de 160 hectàrees de regadiu. L’èxit d’Agromart es deu a l’aposta per les produccions de qualitat i traçabilitat garantida: disposant d’una hortalissa fresca i molt bona de producció pròpia, l’element central i reclam en el seu model de negoci, ha estat capaç de fer una oferta que ho inclou gairebé tot en matèria d’alimentació i, a més, a uns preus competitius. També ha ajudat molt a aquesta bona acceptació de part dels consumidors el disseny modern i funcional dels establiments. Per vendre les produccions locals necessitam creativitat i capacitat de respondre a les necessitats dels consumidors, i això ho han sabut fer molt bé a Agromart.

Cuina de Biel Felip

El primer restaurant s’inaugurà el 1925

Biel Roca Juan Biel Felip va inaugurar a Ciutat, l’any 1991, el restaurant Can Biel Felip, especialitzat en cuina mallorquina. Amb això reprenia una tradició familiar que venia de lluny: el primer restaurant Can Biel Felip l’havia inaugurat el 1925 un oncle seu, a Sant Jordi. Ara, Edicions Documenta Balear ha publicat La cuina mallorquina d’en Biel Felip, un llibre d’edició acurada, amb fotografies impressionants de Nora Zubia i textos de Felip Munar, Francesca Jaume i Jaume Roca. El llibre posa a l’abast dels lectors la ciència gastronòmica d’aquest cuiner i del restaurant que ha dirigit, amb la seva esposa Maria Serra Canyelles, durant gairebé 25 anys. Es tracta d’un receptari basat en els productes locals i de temporada, treballats amb una antiga saviesa que, amb senzillesa i respecte cap als ingredients emprats, constitueix una mostra molt suggerent de la millor cuina mallorquina.

Ajudes que no arriben

S’han atorgat 5,3 M als afectats a Balears

La Delegació del Govern ha fet públics els resultats de les línies d’ajuda posades en marxa arran dels temporals i les inundacions del desembre del 2016 i el gener del 2017. Des del govern de l’Estat, s’han atorgat 5,3 milions d’euros als afectats a Balears, però, d’aquesta quantitat, sols 24.000 euros s’han destinat a pal·liar els danys patits pels agricultors i ramaders. La xifra contrasta amb els més d’1,5 milions d’euros que ha abonat, per aquests mateixos temporals, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. L’Estat ha manifestat una insolidaritat absoluta cap a l’agricultura balear. Fa la impressió que des de Madrid es varen plantejar unes ajudes que, de bell antuvi, ja es veia que no tindrien cap efectivitat. Per això els resultats són penosos i ens fan veure que es varen aprovar unes ajudes que se sabien ineficaces, amb la finalitat d’aparentar uns esforços de suport als afectats que, en la pràctica i com ara es veu, no eren reals.

Tramuntana XXI

Grup dedicat a reflexionar i actuar sobre la Serra

L’Associació Tramuntana XXI representa un esforç associatiu i multidisciplinari per repensar la serra de Tramuntana com a patrimoni de les Balears. Fa dos anys que es va constituir aquesta entitat com un grup dedicat a reflexionar i actuar sobre la serra de Tramuntana, per tal de preservar-ne els valors de tot tipus. Destaca, per no ser un fet freqüent, la voluntat de donar un paper a la pagesia en aquesta reflexió. De fet, Tramuntana XXI vol anar més enllà i contribuir a cercar un futur per a la pagesia de la Serra. Ho ha posat de manifest el seu president, Antoni Martínez Taberner, que ha assenyalat la necessitat de superar la manca de planificació i definir uns objectius clars de futur, remarcant el paper de la gestió agrària en la gestió del territori, en la lluita contra els incendis i plantejant la constitució d’un observatori que vetli per l’estat de la Serra i que, en la seva anàlisi, introdueixi paràmetres agraris i ramaders.

stats