Societat 14/08/2019

Vox qüestiona el dret a l'avortament amb una bateria de preguntes al Parlament

L'Institut Balear de la Dona assenyala que el partit d'extrema dreta "s'ha oblidat de la Constitució, en la qual es recull el dret al propi cos"

Alba Tarragó
2 min
Sobreprotecció i hiperpaternitat, els grans perills per a les famílies

PalmaEl grup Vox-Actua ha registrat aquest dimecres una bateria de preguntes al Parlament en què qüestiona les darreres dades sobre avortaments a les Balears, publicades en un informe de la Conselleria de Salut al juny. El partit demana resposta al Govern sobre sis aspectes en concret, com ara quines són les mesures que es prenen des de salut pública per evitar o frenar les interrupcions d'embaràs. Sobre això, l'Institut Balear de la Dona (IBDona) recorda que encara que es considerin "constitucionalistes, a l'hora de "respectar les sentències d'aquest tribunal s'obliden completament".

La formació verda reclama al Govern "quines polítiques de prevenció i polítiques de salut pública es duen a terme per aturar" el suposat augment dels avortaments del 2,8%. En el seu document posen especial èmfasi en les "menors de 19 anys" i l'increment d'interrupcions en aquests casos. Davant això, la presidenta d'IBDona, Maria Duran, denuncia que no respectin quina és la majoria d'edat i explica que fan servir xifres fins a 19 anys perquè "si agafassin dades fins a 18, veurien que la quantitat no és gens alarmant".

A més, demanen "quin suport es dona a les dones amb fills perquè no optin per interrompre voluntàriament l'embaràs". Duran recorda que "la Llei d'igualtat de l'estat espanyol preveu expressament que les dones amb una criatura que no tenen dret a les prestacions de maternitat puguin obtenir un subsidi". Per altra banda, "la Llei balear 8/2018 d'ajut a les famílies preveu ajuts a les unitats monomarentals", afegeix.

En resposta també a les preguntes sobre quines mesures es prenen per "evitar que les dones avortin" –tant en els casos que fan referència a menors de 19 anys com els que apunten a les que ho han fet en repetides ocasions–, la presidenta de l'IBDona assenyala que també hi ha legislació en aquesta matèria. Concretament, "la llei de 2010 que preveu la interrupció voluntària de l'embaràs conté tota una sèrie de mesures de prevenció", afirma. Així, preveu "formació afectivosexual, tant per a joves com per a pares, la qual cosa els espanta", exclama Duran referint-se als membres de Vox.

L'expresident d'IBFamília, nou membre de Vox

Fa gairebé un mes, qui va ser president de l'Institut Balear de la Família (IBFamília), Agustí Buades, es va incorporar al grup parlamentari Vox. El canvi de càrrec es va fer efectiu el 24 de juliol, moment en què Mònica Gumá va passar a ser la nova presidenta de l'institut. En el moment que va ser anunciada aquesta adhesió, Buades va assegurar que al partit volia "continuar defensant i potenciant la família".

Precisament quan Buades encara presidia l'IBFamília, el juliol de 2018, l'entitat va prometre que demanaria la derogació de l'article 27.d, que introduïa l'avortament en la Llei de suport a les famílies de les Illes Balears.

stats