Així funciona el dispositiu de voluntaris a Sant Llorenç

Les autoritats demanen que els ciutadans que vulguin ajudar es dirigeixin al centre cultural Espai 36

L'112 i els serveis d'emergències comencen a canalitzar l'ajuda que arriba d'altres llocs de Mallorca. El director general d'Emergències, Pere Perelló, ha explicat al programa 'Al Dia' d'IB3 Ràdio que, mentre ahir la prioritat era cercar les víctimes, avui ja es poden dedicar més esforços a netejar els espais públics i les cases particulars de Sant Llorenç i altres zones afectades.

Els equips d'emergències han explicat que les persones que s'apropin al poble per ajudar s'han de dirigir a l'Espai 36, un centre cultural ubicat al número 36 del carrer Major de Sant Llorenç. "Des d'allà es coordinaran les tasques de voluntariat civil", han informat. A més, s'ha repetit molt que els voluntaris no es poden dirigir pel seu compte a la zona dels torrents perquè “hi estan treballant els equips professionals” i, a més, “podria ser perillós”. A l'Espai 36, els ciutadans hi trobaran “els coordinadors de Protecció Civil, que distribuiran i ordenaran els voluntaris”.

Perelló ha asseverat que si l'ajuda ciutadana no arriba “de manera organitzada o arriba més gent de la que necessitam, podem tenir problemes en l'operatiu. El responsable del dispositiu ha dit que “si hi ha un excés de persones”, els hauran de demanar que esperin “o que tornin demà”. “Si vingués una quantitat molt elevada de voluntaris, no els podríem contenir”, ha declarat Perelló, que també ha demanat als ciutadans que “per favor no s'enfadin si els deim que esperin o que vinguin demà”. Així mateix, el director general d'Emergències ha dit que aquest dijous “ha començat la neteja d'obstacles i de cotxes”, però que cal fer-la “ordenadament” perquè s'ha de fe un inventari de tots els objectes arrossegats o afectats a fi que els ciutadans els puguin recuperar o retre'n compte a les assegurances i les autoritats.

D'altra banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat que hi ha 800 efectius treballant i que “tot s'ha de coordinar des d'un punt de vista molt tècnic”. A més, ha emfatitzat que la prioritat és la cerca que fan els cossos professionals dels desapareguts. A més, Pere Perelló ha advertit que “n'hi podria haver més” i ha recordat que a les zones afectades hi ha molts habitatges vacacionals que solen ocupar turistes d'arreu d'Europa i que podrien no estar controlats.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF