Societat 25/03/2019

Tot el que vols saber sobre els rèptils i amfibis de Catalunya

Aconsegueix amb l’ARA, el 23 i 24 de març, la miniguia il·lustrada sobre aquests animals

Maria Pagès
3 min
Tot el que vols saber sobre els rèptils i amfibis de Catalunya

BarcelonaEls amants de la natura ja no tindreu problemes per identificar i conèixer els diferents rèptils i amfibis que habiten Catalunya i les Balears. Podreu aconseguir, per 5 euros reservant-la a promocions@arabalears.cat, la miniguia dedicada a aquests dos grups de vertebrats, que serà el setè exemplar de la col·lecció de miniguies de natura ofertes amb el diari. En aquesta ocasió els textos són de Joan Maluquer, biòleg i herpetòleg, autor de nombrosos articles i llibres com ara Amfibis i rèptils de Catalunya, País Valencià i illes Balears (2011) i la Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya (2014). A més, Maluquer és el president de la Societat Catalana d’Herpetologia. Les il·lustracions, com en les altres guies, són de Toni Llobet, artista i naturalista, autor de materials de divulgació i educació ambiental en múltiples formats, creador de les guies de fauna i flora dels espais naturals de Catalunya i també il·lustrador del Handbook of the mammals of the world.

La miniguia té la voluntat de ser una eina molt visual i fàcil de consultar, i per això és de paper plastificat desplegable, i hi apareixen un centenar d’espècies. Hi ha una il·lustració, amb informació detallada sobre l’aparença física, per a cada espècie: el seu hàbitat, comportament i fins i tot el sorolls que fan, que en alguns casos, com el de les granotes i els gripaus, pot ser molt particular. Petits textos descriptius i icones amb informació diversa faciliten la localització i identificació de les espècies, de les quals es facilita el nom científic i el nom popular també en castellà i en anglès. Així aprendrem moltes coses d’animals com les tortugues, els tritons, les salamandres, els llangardaixos, les sargantanes, les serps o els dragons, tan curiosos com difícils de veure.

Els amfibis, lligats a hàbitats terrestres i aquàtics i de pell permeable, són extremadament sensibles a la contaminació del seu espai. Aquests animals de sang freda, juntament amb els rèptils, pateixen la fragmentació dels hàbitats, l’ús de pesticides, el canvi climàtic, la destrucció de marges -parets de pedra seca a la muntanya- i la introducció d’animals no natius. En conseqüència, aquestes espècies estan protegides; és a dir, no es poden capturar ni posseir.

Precisament, el declivi que han patit les poblacions d’amfibis i rèptils ha propiciat la creació de centres per a la seva recuperació i preservació. Tanmateix, encara podem trobar una vuitantena d’aquestes espècies en els territoris català i balear. Una bona manera de veure’ls és amb binocles, en indrets amb rocams, vores o llocs amb aigua, ja que aquests són els espais que més freqüenten. Els rèptils i els amfibis generalment no es poden localitzar ni molt d’hora ni en el punt culminant del dia, és a dir, que haureu de reservar les vostres mirades curioses per a la tarda o, a l’estiu, quan la calor no estigui en el seu pic més alt. Amb l’ajuda de les icones de la guia podreu aprofundir en l’activitat d’aquestes espècies durant tot l’any, així com en la seva població i els seus hàbitats. A més, les il·lustracions us ajudaran a identificar les diferències entre espècies perquè aconseguiu ser els millors detectius d’animals de sang freda del bosc.

Setmana animal

Al llarg d’aquesta setmana, a la secció d’Estils del diari anirem publicant reportatges sobre el món dels amfibis i els rèptils, un món divers i interessant, però sovint desconegut. Demà dilluns desfarem 10 dels mites més estesos sobre aquests animals i descobrirem les errades més freqüents que cometem. Dimarts exposarem els problemes de conservació d’aquests animals. Dimecres ens centrarem en la seva vulnerabilitat i sobretot posarem el punt de mira sobre el comerç i els alliberaments no controlats, així com els problemes amb les espècies introduïdes o invasores.

Els grups icònics i l’anàlisi dels animals endèmics tant a Catalunya com a les illes Balears serà el tema que ocuparà el reportatge de dijous. Un dia abans que surti la miniguia, divendres, tractarem els centres d’amfibis i rèptils de Catalunya. L’Escola de la Natura de Parets del Vallès o el Museu de Granollers són espais per veure i conèixer aquests animals. Finalment, dissabte, i ja amb la guia al quiosc, coneixerem com ens hem de comportar un cop tinguem al davant les espècies protegides per llei.

stats