La vista prèvia del cas de Son Espases serà dijous que ve

L'expresident Jaume Matas s'enfronta a una nova condemna de fins a 4 anys i sis mesos de presó

L'Audiència de Palma celebrarà el pròxim dijous una vista prèvia de cara al judici del cas Son Espases, sobre irregularitats en el concurs de l'hospital, i en el qual està acusat l'expresident del Govern balear Jaume Matas.

La vista prèvia tindrà lloc davant el tribunal de la Secció Primera de l'Audiència per si fos possible un acord de conformitat entre les parts, abans de la celebració del judici, que està previst a partir del 10 juny, durant tres setmanes. Matas, que en l'actualitat compleix condemna en la presó d'Aranjuez pel cas Nóos, s'enfronta en el procés de Son Espases a una petició de pena de 4 anys i mig per diversos delictes de corrupció.

L'expresident balear compartirà banqueta amb la exconsellera de Salut Aina Castillo, l'exdirector del Servei Balear de Salut Sergio Bertrán i l'empresari Jesús Peinado. Als quatre acusats se'ls imputen delictes de prevaricació, frau a l'administració, malversació i tràfic d'influències per irregularitats en l'adjudicació del concurs per construir l'hospital, licitat el 2006 per 778,4 milions d'euros. 

La Fiscalia demana per a Matas condemnes que sumen 4 anys i 6 mesos de presó i 16 anys d'inhabilitació; per a Castillo sol·licita 15 mesos de presó i 12 anys inhabilitació; per a Bertrán, 3 anys de presó i 8 d'inhabilitació, i per a Peinado, 2 anys de presó i 8 d'inhabilitació. Tots s'enfronten, a més, a diferents multes.

L'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears demana una condemna de 2 anys i 10 mesos de presó per a Matas; de 2 anys i 1 mes per a Castillo (hi aprecia l'atenuant de confessió); de 2 anys i 10 mesos per a Bertrán, i per a Peinado reclama 1 any i 6 mesos per frau a l'administració. El partit MÉS per Mallorca, personat també com a acusació, demana 4 anys de privació de llibertat per a Matas, Castillo i Bertrán, i 3 per a Peinado.

El de Son Espases serà el darrer judici de Matas per corrupció, després que aquest mateix mes se celebri el penúltim en el qual està acusat l'expresident autonòmic i exministre de Medi Ambient, per una peça de l'anomenat cas Turisme Jove.

A més, el divendres 15 de març finalitza el judici del cas Over, en el qual va aconseguir un acord de conformitat amb la Fiscalia i va confessar els delictes de prevaricació, malversació i frau, a canvi de penes de 2 anys i mig de presó substituïbles per multa de 18.000 euros, en l'adjudicació irregular de contractes a Over, en pagament per un "deute moral" amb aquesta empresa que va fer la campanya electoral del PP.

L'expresident balear va complir 9 mesos de condemna a la presó de Segòvia per tràfic d'influències per haver beneficiat fraudulentament amb diners públics un periodista que li escrivia discursos, i en l'actualitat està complint a la presó d'Aranjuez la pena de 3 anys i 8 mesos a la qual va ser sentenciat en el cas Nóos.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF