Societat 20/09/2018

14 mil persones visiten cada any l'Ajuntament de Palma

Cort ha editat un fulletó informatiu en quatre idiomes per donar a conèixer el valor patrimonial de l'edifici amb més de 800 anys d'història

Aina Riera Serra
2 min
Façana de l'edifici de l'Ajuntament de Palma

PalmaEl que ara és l'edifici on s'ubica l'Ajuntament de Palma va ser durant el segle XIII el lloc de reunions dels jurats de la Universitat. Es coneixia amb el nom d'Hospital de Sant Andreu i allotjava també un hospici. Entre 1649 i 1680 s'hi va fer una gran reforma, que va incloure també la construcció d'una nova façana d'estil manierista. Ja al final dels segle XIX, l'Ajuntament va decidir fer-hi una reforma integral que va anar a càrrec de Manuel Chápuli. Després d'un gran incendi, Gaspar Bennàzar en va reprendre les obres, que finalitzaren el 1927.

La sala de plens de l'Ajuntament de Palma

Amb aquesta informació s'inicia el fulletó que ha editat l'Ajuntament de Palma per donar a conèixer els secrets que guarda l'edifici que acull la institució. Publicat en català, castellà, anglès i alemany, el tríptic estarà a la disposició de tots els visitants que vulguin saber més coses de la història de l'immoble.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha dit que la intenció és donar a conèixer el valor d'aquest edifici, ja que és una manera d'estimar un poc més la ciutat. L'acompanyaven el cronista de la ciutat, Bartomeu Bestard, i Joan Avellaneda, el responsable de les visites guiades a Cort.

El cronista de la ciutat, Bartomeu Bestard, el batle de Palma, Antoni Noguera i Joan Avellaneda, responsable de visites

Joan Avellaneda ha explicat que l'edifici té més de vuit-cents anys d'història i que amaga molts secrets i anècdotes curioses. Durant les visites, Avellaneda ha dit que molts dels que participen al recorregut demanen pel forat del gegant Tòfol, situat al replà de l'escala. Avellaneda ha dit que aquest forat abans era ocupat per una llarga pipa que un dia es va perdre i que mai més no es va poder recuperar.

Bartomeu Bestard ha explicat que abans d'aquest estiu es va restaurar la cimera que hi ha a una vitrina i que és una reproducció de l'original que duia el rei Martí durant el segle XV.

Cimera restaurada per l'Ajuntament de Palma

Finalment, Antoni Noguera ha explicat que un dels detalls que més el varen sorprendre varen ser les inscripcions de les cadires de la sala de plens, on es poden veure encara dibuixos de locomotores i al·lusions al treball i al progrés. "A mi m'agradaria que ara hi poguéssim inscriure un símbol d'@ per donar a entendre la nostra aposta per la diversificació econòmica", ha declarat.

Des de fa tres anys hi ha programades visites a l'edifici de l'Ajuntament de Palma cada diumenge a les 11 h del matí en català i a les 12 h del migdia en castellà. Cada quinze dies hi ha també visites programades en anglès. La inscripció a les visites es pot al telèfon 618 914 517 o enviant un correu a visites@palma.cat.

stats