SMART ISLAND
Societat 21/04/2018

L’Ibetec dissenya sensors per protegir les víctimes de violència masclista

El dispositiu serà molt semblant al comandament a distància que s’empra per obrir pàrquings

Maria Cifre
3 min
Antena i dispositiu de LoRawan utilitzats per la xarxa IOTIB.

PalmaL’Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears (Ibetec) dissenya un prototip dotat de sensors per a protegir a dones víctimes de violència de gènere. La creació d’aquests sensors és una iniciativa del Govern de les Illes Balears.

Es tracta d’un pla pilot per realitzar un dispositiu que serveixi de complement de protecció per a persones en risc.

Complement de protecció

El dispositiu per a dones d’especial protecció serà de petites dimensions, molt semblant al comandament a distància que s’utilitza per obrir un aparcament. La idea és que funcioni a través de sensors de nivell 1, és a dir, que tingui una llarga durada de bateria, d’uns 10 o 12 anys i que permeti una comunicació bidireccional. En el cas de dones víctimes de violència de gènere, la comunicació s’establiria entre les dones i els serveis d’emergència i amb l’Institut Balear de la Dona.

L’objectiu és simplificar i agilitzar els processos ja existents a través de la tecnologia, en aquest cas a través de la plataforma de l’Internet de les Coses (IOTIB). El director de l’Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears, (Ibetec), Bartomeu Tugores, assenyala que “es tracta encara d’un prototip i no ens volem avançar perquè volem que si surt, surti bé, és a dir, que sigui 100% eficient”. Cal recordar que seria un complement de protecció que es podria sumar a altres eines, com les polseres especials contra la violència de gènere, el servei d’ajuda a través de les telefonades al 016 i alguna aplicació mòbil, ja existent.

A més a més, el sensor serà geolocalitzable en qualsevol punt de les Illes Balears, ja que l’Ibetec disposarà de seixanta-cinc torres de telecomunicacions repartides arreu de la comunitat autònoma a les quals estan connectades diferents antenes amb tecnologia LoRaWan, la qual permet transmetre dades amb llicència oberta.

Cada una d’aquestes antenes pot donar cobertura a 100.000 sensors, que són els encarregats de recollir les dades i enviar-les a la base de dades, on són analitzades i, si escau, posades a disposició de la societat.

El pla pilot del complement de protecció per a dones víctimes de violència de gènere també podrà servir per a persones grans o per a qualsevol altra persona amb alguna necessitat especial.

Revolució tecnològica

A través de la mateixa tecnologia es posa en marxa un altre projecte per a la creació d’un prototip d’estació capaç de mesurar els cabals dels torrents en el moment precís en que creixen o es desborden.

Actualment hi ha estacions de mesura o de fonament que, tal i com explica Bartomeu Alorda, permeten saber quin cabal d’aigua duu el torrent a través de l’anàlisi de dades, però “sempre a posteriori, quinze dies o dos mesos després que s’hagi produït”. Per a enguany, la Direcció General d’Innovació i Recerca ha finançat un projecte per crear el prototip de la primera estació de fonament connectada a la plataforma IOTIB, la qual permetrà obtenir informació actualitzada del cabal del torrent. “Seria molt bo poder avisar els gestors del territori i la població que el cabal d’un torrent augmenta i amb quina rapidesa ho fa”, explica el coordinador del grup interdisciplinari SmartDestination de la UIB, Bartomeu Alorda.

Tots aquests projectes pilots s’emmarquen dins la plataforma de l’Internet de les Coses de les Illes Balears (IOTIB,), creada entre la Direcció General d’Innovació i Recerca, l’Ibetec, i la Universitat de les Illes Balears (UIB)l’any 2017. L’objectiu principal de la plataforma és “gestionar el territori d’una forma més proactiva i sostenible mitjançant l’anàlisi de dades obtingudes a través de sensors”, explica Alorda.

El funcionament de la xarxa IOTIB i tots els projectes vinculats a aquesta seràn exposats a la segona edició de l’Smart Island World Congress que es celebra el propers 23 i 24 d’abril a Calvià. En la trobada es parlarà sobre el canvi climàtic, la innovació tecnològica i el turisme .

stats