Una companya de feina va delatar el presumpte violador de la residència de la Bonanova

L'IMAS es planteja fer que els cuidadors treballin en parella i demanarà que es controlin els antecedents penals de qui faci feina amb gent gran

El conseller de Drets Socials del Consell de Mallorca i president de l'Institut Mallorquí d'Afers Ssocials (IMAS), Javier de Juan, ha comparegut aquest dilluns davant dels mitjans per donar explicacions arran de la denúncia que ha presentat la institució sobre la presumpta violació d'una anciana per part d'un cuidador de la residència de la Bonanova, a Palma. De Juan ha demanat perdó a la família i ha expressat el malestar que ha generat el cas. “Sentim consternació com a institució i demanam disculpes a la família”, ha declarat.

La directora insular de Gent Gran, Sofia Alonso, ha explicat que des que s'hauria comès la violació fins que ho va saber la direcció de l'IMAS va passar una setmana. Davant de les preguntes sobre el perquè d'aquesta tardança, ha dit: "no és fàcil delatar el teu company de feina", deixant clar que un altre treballador hauria fet saltar l'alarma sobre el presumpte violador.

En concret, l'agressió s'hauria comès el 28 d'agost i una altra treballadora del centre va comunicar les seves sospites a la direcció el 3 de setembre. Arran d'allò la direcció del centre es va entrevistar amb el sospitós que, segons De Juan, va confirmar les sospites. El varen expedientar i apartar de la feina immediatament. El dia 5 es va informar la família, perquè no se l'havia pogut localitzar abans, i el dia 6 es va denunciar el cas a la Policia Nacional.

De Juan, per la seva banda, ha informat que s'estudiaran mesures per millorar els protocols per prevenir agressions com aquesta, com per exemple que els cuidadors facin feina en parella, tot i que s'ha de mirar "si és possible", ha matisat. Alhora ha recordat la necessitat d'aprovar una llei autonòmica per a les persones grans, sobretot per protegir les més vulnerables, i ha explicat que proposarà que la norma inclogui el control dels antecedents penals dels cuidadors, tal com ja es fa en les feines relacionades amb nens i adolescents.

El president de l'IMAS ha explicat que el presumpte agressor feia feina a la residència des del novembre del 2018, i que no els constava que hagués tingut cap comportament sospitós, ni cap trastorn mental.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF