Societat 19/10/2019

Victoria Rosell: "A les Balears hi ha hagut corrupció per donar i regalar"

La jutgessa ha participat aquest dissabte en un acte d'Unides Podem a Palma

Alba Tarragó
3 min
La diputada ha participat en un acte d'Unides Podem al Centre Cultural de l'Escorxador a Palma

PalmaLa jutgessa i diputada d'Unides Podem Victoria Rosell ha assistit aquest dissabte a un acte organitzat pel partit amb la finalitat de donar suport a les dues diputades de la formació que representen actualment les Illes Balears al Congrés, Antònia Jover i Lucía Muñoz. Ambdues han estat escollides novament com a número 1 i número 2, respectivament, per presentar-se a les llistes del proper 10 de novembre. En la seva intervenció, Rosell ha atacat durament el sistema que ella anomena "de clavegueres", del qual l'arxipèlag balear no s'allibera: "Aquí hi ha hagut corrupció per donar i regalar", ha assenyalat.

La diputada ha denunciat que hi ha "connexions clares entre policies, mitjans de comunicació i certes esferes de la política" que han permès que es portassin a terme casos de corrupció tant a les Balears com a la resta de l'Estat. "La corrupció és un sistema que actua en B i cobra en B", ha declarat. Contra això, la jutgessa apunta com a antídot "que la població estigui suficientment formada" i ha aplaudit l'assistència de tots els presents per fer "un exercici de ciutadania".

Rosell va tornar a la política el mes de març, després de ser forçada a apartar-se'n durant anys. El 2016 el ministre José Manuel Soria -el seu contrincant a la comunitat canària en les eleccions general d'aquell juny- va presentar una querella contra ella per un cas que havia portat. Tot i haver renunciat al seu càrrec d'acord amb el codi ètic de Podem, la causa va ser finalment suspesa. Ara bé, el fet que Soria conegués certs detalls sobre el cas va donar lloc a una investigació contra el jutge Salvador Alba, que va ser condemnat aquest mes de setembre pel Tribunal Superior de Justícia de les Canàries a sis anys i mig de presó per haver conspirat contra Victoria Rosell.

Sobre el seu cas personal, la diputada canària ha reconegut que el més greu que li van arribar a dir va ser que si volia que "se sabés la veritat", es compràs "un rotatiu". És per això que ara confia en les xarxes socials, que "criden al vot juvenil i feminista".

El repte dels drets laborals en el sector turístic

Rosell també ha fet referència a la insularitat, concepte que comparteix amb les seves companyes de partit Antònia Jover i Lucía Muñoz, atès que ella és diputada al Congrés per Las Palmas. En aquest sentit, ha assenyalat que els arxipèlags seran els primers a veure's afectats pel canvi climàtic -a causa de la pujada del nivell de la mar- i s'ha reafirmat en el compromís del seu partit de lluitar contra aquest fenomen.

La murciana no ha deixat al marge un altre dels factors que també amenaça les illes: el turisme. "Hauríem de fer un front comú perquè les estrelles dels hotels estiguessin vinculades al respecte cap al medi ambient i als drets laborals", ha proposat. A més, ha criticat que "el Reial Decret de Thomas Cook preveu ajudes per a les empreses depredadores del territori que no respecten els drets dels treballadors".

A banda d'això, s'ha mostrat preocupada per la representació obtinguda per Vox en les eleccions passades i ha fet una crida a l'electorat de menor edat. "A veure si els joves deixen de donar-li suport", ha subratllat. En referència als qui defensen les idees d'aquest partit, Rosell ha declarat que "sembla que la gent tingui memòria de peix" i ha recordat que "l'estat d'excepció -que el líder de Vox ha demanat que es declari a Catalunya- és feixista i no s'ha aplicat des del franquisme".

stats