Societat 20/01/2019

Un exescolta denuncia que Montserrat va tapar abusos sexuals

El monestir al·lega que va apartar el monjo acusat de tenir contacte amb joves

L.v.
4 min
Montserrat, una de les institucions més reconegudes de Catalunya.

BarcelonaEl monestir de Montserrat sabia des de 1999 que hi havia una denúncia contra un monjo del monestir per suposadament haver abusat sexualment d’un menor però va ocultar els fets. Així ho ha revelat la víctima, Miguel Hurtado, que vint anys després de patir els tocaments ha trencat el silenci i, per primera vegada, ha assenyalat públicament amb noms i cognoms un monjo de Montserrat per un cas d’abús sexual.

Segons van informar ahir El Periódico i El País, el cas es remunta a finals dels 90. Hurtado tenia 16 anys i es quedava a dormir al monestir un cop al mes perquè formava part del grup d’escoltisme. Qui hauria abusat d’ell és el monjo Andreu Soler, precisament el que va ser fundador del moviment escolta del monestir Els Nois del Servei, del qual va ser responsable durant 40 anys. “Soler em va observar durant quasi un any i quan va veure que estava passant una mala època, se’m va acostar [...] Em deia que no m’havia de masturbar, i al fer-ho posava la mà sota la meva roba interior i em deia que «això» era dolent”, ha relatat la víctima als dos diaris. Soler va morir el 2008, però un any abans el monestir el va homenatjar amb la publicació d’un llibre amb les seves memòries, L’escoltisme i Montserrat.

Hurtado va conèixer l’existència d’aquest llibre el 2015, i això va ser el detonant per fer públic el seu cas. Aleshores va explicar que va patir abusos sexuals per part d’un sacerdot i va promoure una petició al Congrés perquè aquests delictes no prescriguessin. No ha sigut fins ara que Hurtado no només ha dit qui va ser l’abusador sinó que ha acusat el monestir de Montserrat d’ocultar el cas.

Dos abats coneixien els fets

La víctima assegura que tant l’abat de Montserrat d’aleshores, Sebastià Bardolet, com l’actual, Josep Maria Soler, tenen coneixement dels fets des de 1999 i lamenta que els encobrissin. Des del monestir es van prendre dues decisions al voltant d’aquell cas: la primera, pagar 7.200 euros de teràpia psicològica a Hurtado i a la seva mare el 2003, uns diners que s’haurien abonat en metàl·lic i en bitllets de 500 per no deixar rastre. En un comunicat fet públic aquest cap de setmana per donar la seva versió, el monestir eleva la quantitat a 8.600 euros perquè també hi inclou el pagament dels honoraris de l’advocada d’Hurtado.

La segona decisió va ser apartar “com a mesura preventiva” el monjo de tota activitat pastoral i contacte amb els joves, a pesar, diu la institució, que Andreu Soler sempre va negar els fets. Segons fonts montserratines consultades per l’ARA, el monestir no va presentar cap denúncia als Mossos ni va fer cap comunicació oficial i per escrit dels fets al Vaticà perquè el monjo “assegurava a l’abat que no ho havia fet, que no era veritat [el que denunciava Hurtado]”, i això hauria pesat perquè no es prengués una decisió més dura. Amb tot, les mateixes fonts insisteixen que el motiu principal va ser que “la família del noi va decidir no denunciar” i que “els protocols de fa 20 anys eren diferents als actuals”. “Avui en dia segurament hauríem actuat diferent”, admeten.

Respecte a la figura de Soler, les citades fonts expliquen que “tractava amb moltíssims joves” i que “tenia molta llibertat en l’àmbit pastoral per tractar-hi”, i el descriuen com “molt seu”. De fet, Soler explica d’ell mateix al llibre L’escoltisme i Montserrat que “per a alguns era tingut com un gran dictador”. Després de la publicació d’aquest llibre, Hurtado es va reunir amb l’abat Josep Maria Soler -amb qui ja s’havia trobat el 2004 i el 2011- per demanar-li que el llibre es retirés de circulació, una petició que va ser atesa pel monestir, i també per retornar-li els diners que havia rebut com a ajuda econòmica al·legant que “no podia” acceptar-los després de veure com s’homenatjava el monjo. Els diners es van donar a la fundació Vicki Bernadet i a la Creu Roja.

El Vaticà dona suport al monestir

Segons la versió de Montserrat, el 2016 l’abat va informar personalment del cas a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, la institució responsable d’aquests assumptes a la Santa Seu, que va avalar l’actuació del monestir però sense preguntar a la víctima. En el comunicat, el monestir expressa la seva “condemna més absoluta” dels abusos sexuals contra menors i trasllada el seu suport a les víctimes així com “la seva ferma voluntat d’actuar amb total transparència”. “Malgrat que Andreu Soler va donar sempre una versió diferent dels fets de la del senyor Hurtado, les actuacions del monestir sempre han estat mogudes pel desig d’ajudar el senyor Hurtado i d’estar al seu costat”, assegura el text, que també diu que “no té coneixement de cap altra denúncia” contra el monjo.

Hurtado, que avui farà una roda de premsa a Madrid per anunciar que busca més víctimes com ell, és una de les persones entrevistades en el documental Examen de consciència, sobre abusos a menors en l’àmbit de les institucions catòliques que Netflix estrenarà aquest divendres.

stats