Societat 29/04/2021

Vicenç Vidal es compromet a representar els migrants al Parlament i al Senat

El senador ha presentat una moció per demanar a la Fiscalia de l'Estat que actuï d'ofici davant els delictes d'odi

2 min
Membres de la Plataforma de la Inmigración de Baleares.

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha convidat aquest dijous la Plataforma de la Inmigración de Baleares al Parlament de les Illes, on han llegit un manifest Contra el racismo y la incitación al odio. Amb motiu de l'acte, Vidal s'ha compromès a "ser la seva representació aquí [al Parlament] i al Senat, amb propostes concretes". Una d'aquestes és una moció amb la qual vol "demanar a la Fiscalia de l'Estat que actuï d'ofici davant els delictes d'odi i el racisme", ha explicat.

Així, el senador ha defensat que cal "donar veu als nous mallorquins al parlament", atès que "les Illes Balears hem estat terra de migracions", tant pels que han vingut com pels que han partit. En aquest sentit, ha denunciat el discurs dels partits de dreta i extrema dreta, que "no condemnen el franquisme ni els valors que representen". "No necessitam el feixisme ni el racisme", ha advertit Vidal, que ha animat a "reivindicar la lluita i justícia social el 1r de Maig", en què "els nous mallorquins tenen un paper clau".

Quatre membres de la Plataforma de la Inmigración de Baleares han llegit el manifest, en què alerten que "els immigrants són objecte de discriminació, rebuig i exclusió en territori espanyol". Durant la lectura s'han adreçat en diverses ocasions directament contra Vox: "Davant el perill encoratjat per la campanya contínua d'incitació a l'odi per part de l'extrema dreta espanyola, encapçalada pel partit polític Vox (...), es creen serioses amenaces als drets bàsics de les persones d'origen immigrant". I han posat com a exemple l'ús de la imatge d'un menor estranger no acompanyat (MENA) amb motiu de la campanya electoral de Madrid.

Condemnar les actituds racistes

Així, la Plataforma reclama "a les institucions públiques estatals, autonòmiques i locals el desenvolupament de polítiques que garanteixin la seguretat i integració de les persones immigrades i protegir la integritat de les persones en risc d'exclusió social". Per altra banda, demanen "a la Fiscalia de l'Estat la immediata intervenció per investigar les campanyes d'incitació a l'odi desenvolupada per l'extrema dreta política a Espanya".

Juntament amb això, volen que "els jutges i el sistema judicial apliquin la llei en tot el seu rigor per preservar l'ordre i la justícia, sota la premissa que tots som iguals davant la llei i es castigui amb contundència a qui vulneri els drets constitucionals". Finalment, sol·liciten "a la societat civil que condemni qualsevol actitud racista, odiosa o indigna que es produeixi en el nostre entorn social o laboral", i "als mitjans de comunicació que exerceixin la seva tasca d'informació amb responsabilitat professional i civisme, que no difonguin informació sense contrastar i facin ús del llenguatge i de les imatges amb criteri real i social".

stats