Societat 16/06/2021

La variant britànica perd pes i incrementa la presència d'altres mutacions a les Balears

Salut aposta per obrir la vacunació dels 16 fins als 30 anys a la vegada si arriben prou vacunes

2 min
Imatge del cribratge massiu a Eivissa, aquest dissabte al poliesportiu Es Paradet.

PalmaLa variant britànica (Alfa) perd pes a les Illes Balears perquè altres mutacions del coronavirus incrementen la seva presència al territori. Així ho ha afirmat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest dimecres de matí. "El percentatge de soca britànica està al voltant del 70% i tenim presència d'altres variants, com la Delta (originària d'Índia), la novaiorquesa, la sud-africana i la brasilera", ha afirmat, i ha afegit que la situació és similar a la de la Península.

Cal remarcar que, tot i que aquestes mutacions presenten una certa resistència a les vacunes aprovades fins ara, encara són eficaces. Segons un estudi de l'Agència de Salut Pública britànica (PHE, per les sigles amb anglès) publicat aquest dilluns, les vacunes són "altament eficaces contra l'hospitalització per la variant delta". En concret, la investigació mostra que el fàrmac de Pfizer és 96% eficaç contra les hospitalitzacions després d'haver-se administrat les dues dosis, i en el cas d'AstraZeneca, la protecció és del 92%.

D'altra banda, la consellera ha defensat que és partidària d'obrir totes les franges d'edat dels 16 als 30 anys per vacunar contra el coronavirus si arriben prou vacunes, perquè facilitaria la logística. En aquest sentit, ha subratllat que "dependrà de les dosis que arribin, perquè no té sentit obrir 20.000 cites per 285.000 persones [que formen aquest col·lectiu], es pot col·lapsar la pàgina i generar frustració".

Aquest dimarts la comissió de Salut Pública, en què hi ha representats el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, varen aprovar la vacunació de les franges d'edat dels 30 als 39 (grup 11), dels 20 als 29 (grup 12) i dels 12 als 19 (grup 13). A més, es va acordar que "es puguin anar superposant la captació de diferents grups, mantenint l'ordre d'edat descendent", tenint en compte "la gran disponibilitat de vacunes en aquestes setmanes vinents, la situació epidemiològica actual i l'entrada al període estival", va informar el govern espanyol en un comunicat. Avui aquest acord s'haurà de ratificar avui al Consell Interterritorial.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Gairebé la meitat dels illencs vacunats

El 49,5% de la població diana a les Illes Balears en la campanya de vacunació contra el covid-19 ja ha rebut almenys una dosi. Això són 488.851 persones. A més, el 28,9% tenen la pauta de vacunació completa (284.241 persones). Aquesta setmana el Ministeri de Sanitat enviarà 70.770 vaccins: 67.270 de Pfizer i 3.500 de Moderna, que permetran obrir nous espais de citació a la pàgina web 'Bitcita'. En concret, la Conselleria de Salut n'ha habilitat devers 26.000 i té previst obrir-ne més al llarg de la setmana.

Una novetat és que l'empresa SEAT s'ha sumat a la campanya amb tres camions que es convertiran en punts de vacunació a les Balears. Es tracta de vehicles que abans transportaven cotxes de Fórmula 1 i que ara estan habilitats per vaccinar. Un d'ells estarà a Santa Ponça, l'altre a Maó i l'altre a Sant Antoni. Està previst que posin fins a 20.000 dosis setmanals en cada un dels vehicles, segons ha informat la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, durant la presentació del conveni aquest matí. A banda de l'espai, l'empresa aporta tot el personal sanitari i l'Executiu n'aporta l'administratiu.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
39 nous contagis

Salut ha detectat 39 nous contagis de coronavirus en la darrera jornada. Ha fet 2.977 proves diagnòstiques i la taxa de positivitat ha estat de l'1,3%. Pel que fa a la taxa de contagis per habitant, es manté estable, ja que, ara com ara, les Balears registren una incidència acumulada a 14 dies de 42 casos per 100.000 habitants, similar a la de les darreres setmanes.

Els hospitals illencs atenen vuit pacients infectats a l'UCI (dos menys que ahir) i 20 a planta. Entre els professionals sanitaris hi ha nou casos actius i 49 en aïllament, i a les residències de gent gran només un treballador està infectat.

stats