Valtonyc grava un vídeo per animar la gent a manifestar-se el dissabte que ve

El raper diu que la convocatòria té com a objectiu defensar la llibertat d'expressió 

L'Audiència Nacional ha donat tres dies al raper José Miguel Arenas Beltrán, 'Valtonyc', per sol·licitar la suspensió de la seva condemna a 3 anys i mig de presó o, en cas contrari, ingressarà a la presó en un termini de 10 dies.

La secció segona penal recorda en el decret d'execució de sentència que, en virtut de l'article 80.3 del Codi Penal, "es podrà arribar a un acord de la suspensió de les penes de presó que individualment no excedeixin de 2 anys quan les circumstàncies personals, la naturalesa del fet, la seva conducta i, en particular, l'esforç per reparar el danys causats així ho recomanin".

La suspensió de condemna estarà condicionada a "la reparació efectiva del dany o a la indemnització del perjudici causat".

Valtonyc també ha fet un vídeo per animar a la ciutadania a manifestar-se el proper 24 de març a Palma. 

El raper també s'ha expressat a través del seu compte de Twitter: 

Delictes i penes 

Valtonyc va ser condemnat per l'Audiència Nacional el febrer de 2017 a 3 anys i mig de presó per tres delictes (enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces), si bé la pena de cadascun d'aquests delictes no sobrepassa els 2 anys de presó.

Un any després, el Suprem va ratificar la condemna i va negar que l'actuació de Valtonyc estigués emparada per la llibertat d'expressió i la creació artística, i va condemnar les seves cançons perquè incloïen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes Grapo, ETA, i a alguns dels seus membres, a banda de frases contra la corona i el president del Círculo Balear, Jorge Campos, a qui es varen dirigir les amenaces.

Ara l'Audiència Nacional requereix al raper mallorquí el pagament d'una indemnització de 3.000 euros que li va imposar el tribunal a Jorge Campos, qui va interposar la denúncia l'agost de 2012 per la cançó 'Circ Balear' que, al seu parer, contenia amenaces contra ell i altres integrants d'aquesta entitat.

El decret recorda també que Valtonyc no podrà accedir a cap càrrec públic durant els 8 anys d'inhabilitació absoluta als quals va ser condemnat.

En la sentència, els magistrats de l'Audiència Nacional asseguren que les cançons de Valtonyc "tenen un indubtable caràcter laudatori" cap a ETA i el Grapo, i que comporten "una lloança no ja dels objectius polítics, sinó dels mitjans violents emprats per aquestes organitzacions terroristes i pels seus membres, i contenen una incitació a la seva reiteració". 

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF