MEMÒRIA HISTÒRICA

Memòria de Mallorca celebra l'aprovació del decret per poder exhumar les restes de Franco

La presidenta, Maria Antònia Oliver, rebutja que el Valle de los Caídos es converteixi en un espai memorial

L'Associació Memòria Històrica de Mallorca ha celebrat l'aprovació al Congrés del Decret llei que permetrà l'exhumació de les restes de Franco. La seva portaveu, Maria Antònia Oliver, ha declarat que tot el que sigui dignificar els espais públics és una excel·lent notícia. Oliver també ha expressat la seva voluntat que els tràmits administratius, legislatius i burocràtics no retardin aquesta decisió política.

Així mateix, la presidenta de l'associació ha explicat que el següent repte serà saber què s'ha de fer amb el Valle de los Caídos. Segons Oliver, seria un error convertir-lo en un espai memorial com s'ha fet amb alguns camps de concentració alemanys o austríacs. “El Valle és un lloc feixista aixecat per a la humiliació de les víctimes”, ha declarat la presidenta de l'associació. Considera que no es pot plantejar convertir-lo en un espai per a la reconciliació, ja que primer s'haurien de dur a terme altres accions com l'anul·lació de les sentències franquistes. “Potser després podríem començar a parlar de la igualtat entre les víctimes”, ha explicat.

Segons Memòria Històrica, s'haurien d'exhumar totes les víctimes del Valle i després convertir l'espai en un cementiri. Maria Antònia Oliver també ha dit que és urgent la retirada de la creu.

Pel que fa a l'enterrament de les restes de Franco, la presidenta de l'associació ha manifestat el seu respecte a les decisions de la família, però s'ha manifestat en contra de qualsevol celebració d'Estat en record del dictador.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF