Les vacunes fabricades a Espanya i bloquejades pel Japó contenien acer inoxidable

La farmacèutica Rovi atribueix la presència del metall a un error en la producció però nega que suposi un risc per a la salut

Ara
2 min
La farmacèutica Rovi és una de les empreses espanyoles que fabriquen la vacuna contra el covid.

BarcelonaLes impureses detectades en els vials de Moderna produïts a Espanya i que van ser bloquejats al Japó per precaució eren "partícules d'acer", segons ha anunciat la farmacèutica Rovi, que produeix i envasa la vacuna per al mercat nipó. La companyia atribueix la presència d'aquestes substàncies a un "error" en la cadena de producció, però assegura que "no suposa cap risc des del punt de vista mèdic". Aquestes són les conclusions de la investigació i les anàlisis de laboratori encarregades per la farmacèutica nord-americana i la seva distribuïdora al Japó, Takeda, arran de la decisió del govern nipó de bloquejar 1,63 milions de dosis per les substàncies estranyes identificades en alguns dels flascons.

La causa "més probable" de la presència d'aquestes partícules seria un "muntatge incorrecte" de la línia de producció. En concret, s'haurien originat per "la fricció entre dues peces metàl·liques instal·lades al mòdul de taps de la línia de producció a causa d'un muntatge incorrecte", afirma la companyia en un comunicat. Aquesta teoria coincidiria amb els resultats de les anàlisis fetes per un laboratori independent i que ha determinat que els "materials estranys" són acer inoxidable del tipus 316, un metall que es fa servir de forma habitual en la manufactura i la indústria alimentària i que està present en implants mèdics i altres dispositius sanitaris.

"Després d'una avaluació sanitària efectuada per Moderna i Takeda, [es conclou que] l'escassa presència de partícules d'acer en les vacunes no representa cap risc per a la seguretat dels pacients i no afecta de manera adversa el perfil de risc i benefici del producte", assenyala el comunicat. Les dues farmacèutiques afegeixen que en cas que petites partícules d'acer fossin injectades en un múscul "podria produir-se una reacció local, però és poc probable que resulti en altres reaccions adverses". 

Els resultats de les anàlisis arriben una setmana després que les autoritats nipones anunciessin el bloqueig d'1,63 milions de dosis de Moderna després d'observar partícules estranyes en 39 vials que havien de ser administrats en diferents punts del país. Les vacunes retirades corresponien a tres lots produïts al mateix temps i en la mateixa planta de Rovi, a Espanya, i van ser bloquejats com a mesura de precaució després de detectar les irregularitats.

A més, el Japó investiga la mort de dues persones que van ser vacunades amb un dels tres lots abans que arribessin a ser retirats, per intentar aclarir si hi ha cap vincle entre les morts i la inoculació. Takeda i Moderna van assenyalar que per ara "no hi ha proves" que les morts hagin pogut ser causades per les vacunes, tot i que destaquen la importància de dur a terme una investigació formal per confirmar-ho. El ministre portaveu de l'executiu japonès, Katsunobu Kato, ha assegurat aquest dijous que la influència d'aquest problema sobre la campanya de vacunació "serà mínim" i que s'han garantit subministraments alternatius per substituir les dosis bloquejades.

stats