Societat 18/06/2021

La vacuna millora els símptomes del 25% dels que pateixen covid-19 persistent, segons una enquesta

ARA Balears
1 min
Una infermera vacuna contra el covid-19.

PalmaEl 25% de les persones que pateixen covid-19 persistent ha millorat la seva simptomatologia, segons una enquesta feta per la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i pel col·lectiu d'afectats 'Long covid acts'. Els resultats preliminars del sondeig, en què han participat 273 persones, s'han presentat aquest divendres al XXVII Congrés Nacional de Medicina General i de Família, que ha tingut lloc al Palau dels Congressos de Palma.

L'enquesta també mostra que la majoria dels afectats (el 55%) no ha millorat després de la immunització i el 18% ha empitjorat els seus símptomes. “Falta molt per saber, tant del perfil que presenten els pacients, com la duració dels efectes de la vacunació”, ha matisat la doctora Pilar Rodríguez, vicepresidenta de la SEMG i una de les impulsores del projecte.

Amb tot, la doctora ha defensat que “la vacuna ha de seguir sent recomanada, però en els casos extrems en què hi hagi molta simptomatologia i s'hagin afegit símptomes nous, s'ha d'individualitzar o personalitzar”.

Perfil

La majoria dels participants en l'enquesta (el 67%) han estat professionals sanitaris, un dels col·lectius que més prest va rebre la vacuna i va ser molt exposada al contagi, sobretot durant la primera onada, per la manca d'equips de protecció.

L'enquesta mostra un perfil molt coincident entre els enquestats. La majoria eren dones (84,2%) i el 96% continua amb simptomatologia persistent. La majoria es van contagiar el març (el 53,1%) i l'octubre (12,2%), coincidint amb la primera i tercera onada, les més fortes de la pandèmia.

Quant a l'estat de salut –dies abans de la vacunació– la majoria d'ells assenyala que eren diaris i constants. Pel que fa a la intensitat, la majoria dels enquestats la va valorar entre un cinc i un vuit, d'una puntuació del zero al deu.

stats