Societat 02/06/2021

La vacuna de Janssen s'administrarà als illencs d'entre 40 i 49 anys

Els primers a rebre-la seran els nascuts entre 1972 i 1976

ARA Balears
3 min
Una vacuna de la farmacèutica nord-americana Janssen.

PalmaLa comissió de Salut Pública ha aprovat l'ús de la vacuna monodosi de Janssen per a majors de 40 anys. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat que la dosi d'aquesta farmacèutica s'administri, per ara, a les persones d'entre 40 i 49 anys, una franja d'edat que acaba de començar la campanya de vacunació. Així, els residents a les Illes Balears d'aquesta franja d'edat podran rebre tant aquest preparat com el de Moderna i el de Pfizer.

Pel que fa a les Illes Balears, els primers a rebre les dosis d'aquesta vacuna seran els nascuts entre 1972 i 1976. Cal recordar que Salut va obrir la vacunació d'aquesta franja d'edat la setmana passada davant la manca de demanda dels majors de 50 i per tal d'evitar que es freni la campanya de vacunació a les Illes. Així, els residents a les Illes Balears d'entre 45 i 49 anys seran els primers a rebre la dosi de Janssen i en les pròximes setmanes s'espera que s'iniciï la vacunació dels illencs d'entre 40 i 45 anys que també rebran tant aquesta dosi com la de Moderna i la de Pfizer.

La vacuna de la filial europea de Johnson & Johnson no té limitacions d'edat, però ara per ara a l'estat espanyol només es punxa el grup d'edat dels 50 als 59 anys –que també rep Pfizer– i a col·lectius vulnerables "difícils de captar", com temporers, persones en situació administrativa irregular o sense llar. També es destina a grans dependents i persones amb autisme profund i malalties mentals severes.

Aquesta setmana han arribat a les Illes ja 9.000 dosis de la vacuna de Janssen —que s'administraran els pròxims dies— i està previst que aquesta xifra augmenti progressivament durant l'estiu. No obstant això, les entregues de Janssen estan bloquejades a causa d'una inspecció de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA, en anglès) a la principal planta de la farmacèutica, cosa que dificulta que puguin arribar els 5,5 milions de dosis compromeses a l'Estat per a abans que acabi el mes de juny. De moment, les comunitats autònomes han administrat 426.065 vacunes de Janssen de les 575.825 rebudes i el ministeri confia que la farmacèutica compensi aquest retard a l'estiu.

Aquest acord entre el Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes permetrà accelerar la campanya de vacunació a les Illes. La Conselleria de Salut de l'Arxipèlag ha informat aquest dimarts del calendari de vacunació previst a la comunitat durant els pròxims mesos amb l'objectiu d'aconseguir la immunitat de grup l'abans possible. Així, segons les previsions de Salut el mes de juny serà el grup de 40 a 50 anys, el juliol el grup de 30 a 40 i l'agost el grup de 20 a 30 anys, mentre que la intenció és començar a vacunar la població restant —dels 12 als 20 anys— el setembre.

A la Comissió de Salut Pública també ha acordat fer una actualització de les "actuacions de resposta coordinada" contra la pandèmia, però no n'ha donat més detalls. Diversos mitjans, però, han avançat que el Ministeri de Sanitat ha proposat regular la nova normalitat amb un nou semàfor de la desescalada proposant, per exemple, que les discoteques ja puguin obrir sense pista de ball fins a les dues de la matinada a les comunitats on la incidència de contagis sigui inferior a 50 casos per cada 100.000 habitants.

Totes aquestes mesures s'abordaran dimecres en una nova reunió del Consell Interterritorial de Salut, on hi haurà també sobre la taula la possibilitat d'aixecar la prohibició de dur mascareta al carrer d'aquí a poques setmanes, tal com va avançar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

stats