3.134 illencs ja s'han vacunat contra el covid-19

Salut ha administrat un 52,1% de les dosis rebudes

3.134 illencs s'han vacunat contra el coronavirus en la primera setmana. Segons ha informat el Govern balear, Salut ja ha administrat la dosis a 38% dels usuaris i professionals de les residències de gent gran de les Balears. Durant aquests primers dies de la campanya de vacunació, la Conselleria de Salut ha aplicat un 52,1% de les vacunes que van arribar a l'Arxipèlag en la primera tongada.

Segons les dades que ha facilitat aquest dilluns el Govern balear, 1.758 usuaris i 1.376 treballadors de les residències de gent gran de les Illes ja s'han vacunat, mentre que 5.077 encara no ho han fet. Per illes, a Mallorca s'han vacunat 1.380 usuaris i 1.065 professionals de 18 residències. A Menorca, 308 usuaris i 259 professionals
 de vuit residències, i a Eivissa, 70 usuaris i 52 professionals d'una residència.

Aquest dilluns s'ha iniciat la campanya de vacunació a quatre residències més de Menorca. Salut ha administrat la dosis a  19 a 68 treballadors del centre sociosanitari de Santa Rita, i usuaris i treballadors de les residències de gent gran de Ciutadella, Ferreries y Sant Lluís.

La portaveu del Govern balear, Pilar Costa, ha explicat que l'IB-Salut està "preparat" per mantenir el sistema i el calendari de vacunació previst a les Illes Balears si hi ha incidències, tot i que ha reconegut que depenen del nombre de dosis que rebin les Balears. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern d'aquest dilluns, la portaveu ha assegurat que Salut mantindrà el calendari previst encara que augmentin els casos de covid-19 a les Illes i que les vacunes arribin més tard del previst.

Salut preveu que un 70% de la població de les Balears s'hagi vacunat contra el covid-19 abans de l'estiu

A més, Costa ha recordat que l'objectiu és que a principi d'estiu entre un 60 i 70% de la població s'hagi vacunat, perquè només així "arribarem a la immunitat de grup". Cal recordar que, segons està previst, cada dilluns l'Arxipèlag rebrà les 5.850 dosis de la vacuna de Pfizer: 3.900 a Mallorca, 975 a Menorca i 975 a Eivissa.

El calendari de vacunació establert per la Conselleria de Salut de les Illes Balears preveu que durant cada dia s'administri la vacuna contra el coronavirus a entre 500 i 1.000 persones. Aquesta primera partida està destinada als grups de risc (residències i els seus professionals sanitaris).

Crescencio Aranda Aguilera, de 88 anys, el primer vacunat a Eivissa

Crescencio Aranda Aguilera, usuari de la residència de gent gran de Sa Serra, ha estat el primer vacunat contra el coronavirus d'Eivissa. L'home de 88 anys ha donat el sus a la campanya de vacunació a l'illa que es va endarrerir. Per part seva, Jesús Rovira Caballero, psicòleg del centre, ha estat el primer sanitari a rebre-la.

La gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa, Carmen Santos, ha destacat que l'inici de la campanya de vacunació a l'illa és "un regal de Reis anticipat" i ha recordat que "la campanya serà llarga i que els primers a rebre les dosis seran els més vulnerables". En el cas d'Eivissa, segons ha detallat Santos, l'objectiu és que el 60% de la població estigui vacunada contra el covid-19 a final d'estiu.

Aquest dimarts continuarà la campanya de vacunació a l'illa i serà el torn dels usuaris i treballadors de la residència de gent gran de Can Blai, mentre que dimecres s'administraran les dosis als del centre Reina Sofia. L'objectiu és vacunar en 15 dies la majoria dels usuaris de residències de l'illa.

El Simebal proposa reclutar militars per vacunar contra el covid-19

El Sindicat Mèdic de les Illes Balears (Simebal) ha proposat aquest dilluns que si és necessari es reclutin militars sanitaris per accelerar el procés de vacunació contra el coronavirus. El president de l'entitat, Miguel Lázaro, ha remarcat que davant l'expansió del coronavirus a l'Arxipèlag "no podem descansar els dies festius i els caps de setmana; si falta personal per vacunar, que es reclutin militars sanitaris".

Cal recordar que un centenar de militars ajuden a rastrejar els contactes estrets dels casos positius de coronavirus a les Balears. A més, durant la primera onada de la pandèmia, membres de l'exèrcit varen ajudar  en les tasques per medicalitzar l’hotel Meliá Palma Bay i també  varen patrullar els carrers de Palma durant el confinament. 

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF