Societat 29/11/2018

L'edifici de Gesa es pot destinar a qualsevol ús si manté la planta lliure i les superfícies contínues i flexibles

Si pot ser un hotel o no ho determinarà el Departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma al PGOU

Sabrina Vidal
2 min
La justícia salva Gesa per sempre

PalmaEl Departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma és qui haurà de decidir en el Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU), que actualment s'està modificant, quins usos pot tenir l'edifici de Gesa a la façana marítima de Palma.

Actualment "es proposa una modificació, especialment en aquesta zona, perquè l'anterior la va anul·lar un jutge en considerar que no s'havien fet les compensacions adequades a Gesa", ha explicat el regidor d'Urbanisme, José Hila, qui ha aclarit que l'Ajuntament ha preferit "donar a Gesa l'edifici construït que no un solar on es poden fer més edificis". És a dir, Cort prioritza fer un parc a la façana marítima i deixa en segon lloc l'edifici de Gesa. José Hila prefereix que "es posi en funcionament quan abans millor", ja que qualsevol ús serà millor que tenir-lo abandonat.

Els usos que Gesa pot donar a l'edifici depenen del PGOU, però l'Ajuntament de Palma no els ha concretat encara. En funció d'allò que es determini, l'empresa propietària haurà de presentar un projecte que posteriorment el Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca haurà de valorar, ja que és un Bé Catalogat.

L'edifici de Gesa es va protegir com a Bé Catalogat l'any 2007 i a l'informe tècnic es destaca que se n'hauran de mantenir quatre aspectes fonamentals:

1) La situació d'aïllament de l'edifici perquè es pugui contemplar la verticalitat sobre una base horitzontal (l'única zona que en quedaria exempta és el coronament de l'edifici, que ja ha patit modificacions)

2) La planta lliure, l'estructura portificada i la façana de mur cortina.

3) Els nuclis de comunicació vertical, és a dir, les escales i els accessos.

4) Els elements interiors de disseny original, com ara els poms de les portes, dues làmpares i els elements decoratius, que són obra de Castaldo.

L'informe de Patrimoni del Consell especifica, a més, que l'edifici es podrà destinar a qualsevol ús mentre no comporti la ruptura del que va marcar la construcció de l'edifici: la planta lliure, les superfícies contínues i flexibles.

stats