Hila: "Si el GOB té sospites d'il·legalitats en relació amb el cas Son Bordoi que vagi a la fiscalia a denunciar-ho"

El regidor d'Urbanisme ha declarat que l'aprovació del projecte urbanístic és competència del Govern i que ell no té res a dir sobre aquesta qüestió

José Hila, regidor d'Urbanisme, s'ha desmarcat avui de les acusacions del GOB, que vinculen els interessos del PSIB-PSOE amb l'entitat Sa Nostra pel que fa a la urbanització dels terrenys de Son Bordoi, propers al Molinar. 

Segons Hila, com que es tracta d'una Reserva Estratègica de Sòl, l'aprovació del projecte depèn exclusivament del Govern, que serà l'encarregat d'atorgar les llicències corresponents. 

"No sé a què ve aquest tema ara, no hi estam treballant", ha explicat el regidor d'Urbanisme, que ha assegurat que els esforços de l'Ajuntament de Palma al barri de Palma se centren en el projecte del Port Petit.

Des de l'Ajuntament s'assegura que es va fer un informe posant algunes condicions i el Govern va aprovar aquesta Reserva Estratègica. L'única intervenció del consistori ha estat fins ara l'aprovació de la dotació de serveis, el passat 21 de febrer de 2017, on s'acordava com havien de ser els carrers i els espais lliures. 

Pel que fa a les acusacions del GOB sobre les possibles vinculacions i els possibles interessos de l'entitat bancària Sa Nostra, la promotora de Martín Gual "Haras Gestión del Suelo S.L" i el PSIB, Hila ha dit que si el GOB té sospites s'han de fer arribar a la fiscalia i no publicar-les mitjançant una nota de premsa. Tanmateix el cas ja està sent investigat per l'Audiència Nacional pel pressumpte desviament de 12'6 milions d'euros a Suïssa i Madeira, en el marc de la investigació per la desaparició de Sa Nostra. 

Segons el GOB, el principal promotor urbanístic és la societat pantalla de la promotora de Martí Gual, "Haras Gestión del Suelo S.L", empresa que figura a la Llista Falciani i que mantindria bones relacions tant amb el PSIB com amb l' entitat bancària Sa Nostra. Segons els ecologistes, Gual ja sabia que Son Bordoi seria declarat Reserva Estratègica de Sòl i va comptar amb la col·laboració de Sa Nostra per finançar el projecte.

Martí Gual és un dels empresaris que apareix a la «Llista Falciani», la relació d'evasors fiscals amb comptes no declarats a la filial suïssa del banc HSBC, una llista on també hi apareixen els noms del banquer Emilio Botín, el doctor Francisco Kovacs i Jordi Pujol. 

El Govern, i concretament la cartera de Territori, amb el conseller Marc Pons al capdavant, assegura que desconeix qui són els promotors i que encara no s'ha rebut cap projecte. Així mateix, nega que ja hi hagi presa una posició pel que fa a la voluntat de voler o no urbanitzar aquests terrenys, ja que fins que no es tingui el projecte urbanístic entre les mans no es podrà valorar ni prendre cap decisió. 

El projecte de Son Bordoi

El 30 de març de 2012 el Govern va autoritzar la reserva de sòl de Son Bordoi, que preveia la construcció de 150 habitatges de protecció oficial, 350 de preu taxat i 250 de preu lliure. La idea era destinar el solar a ús preferiblement residencial. Es varen aprovar les normes subsidiàries i complementàries del planejament de la Reserva Estratègica de Sòl (RES) en una superfície de 112.882 m2. Aquesta aprovació s'emmarcava en una sèrie d'actuacions urgents destinades a obtenir sòl per a habitatges de protecció oficial.

La idea era construir edificis amb planta baixa i de tres o quatre altures i, al centre del sector, fer-hi un parc de grans dimensions amb vies per als vianants, que connectassin amb la barriada del Molinar. 

Es preveia també la prolongació del sistema vial del Molinar per unir el nucli urbà amb el passeig de primera línia i també la connexió directa d'aquest sector amb l'autovia de Llevant, mitjançant la nova via de circumval·lació.


EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF