Societat 03/02/2022

Un programa de mobilitat a l'estil Erasmus per als territoris de parla catalana

El projecte permetrà la mobilitat universitària entre les Balears, Catalunya, el País Valencià, Andorra, la Catalunya Nord i l'Alguer

N.V.
2 min
La consellera catalana d'Universitats, Gemma Geis, durant la visita a l'Idisba, aquest dijous.

BarcelonaEl departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya ha confirmat que prepara un programa de mobilitat i intercanvi entre les 22 universitats dels territoris de parla catalana incloses a la Xarxa Vives. Aquest programa interuniversitari, similar a les beques Erasmus però més acotat a escala territorial, s'anunciarà de manera oficial d'aquí uns dies i permetrà estades de la comunitat universitària a Catalunya, les Balears, el País Valencià, Andorra, la Catalunya Nord i l’Alguer.

La iniciativa de col·laboració entre universitats l'ha avançada aquest dijous el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, després d'una trobada amb la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Carot ha expressat el desig compartit de fer xarxa i seguir enfortint la Xarxa Vives, l'associació que agrupa i coordina accions conjuntes entre els centres universitaris en català. El departament liderat per Geis coincideix que el programa de mobilitat interuniversitària forma part de la política de col·laboració entre universitats per aglutinar els sistemes de coneixement de parla catalana.

Segons fonts del departament, la finalitat d'aquestes beques entre universitats de parla catalana és "visibilitzar el domini lingüístic com a unitat territorial, reforçar la unitat de llengua i intensificar els fluxos relacionals entre la comunitat universitària de les institucions d’educació superior que integren la Xarxa Vives". Se'n podran beneficiar els estudiants de grau i postgrau i tindrà una durada màxima de sis mesos. També hi haurà ajuts a la mobilitat per al personal docent i investigador (PDI) i el personal d’administració i serveis (PAS) de les 22 universitats.

De fet, segons les dades del curs 2019-2020, ja hi ha una alta mobilitat d'estudiants de les Illes matriculats a Catalunya. Segons Geis, un 34% dels estudiants de fora de Catalunya matriculats en universitats catalanes (4.560) provenen de les illes Balears, i 484 cursen un màster en centres de Catalunya.

stats