EDUCACIÓ
Societat 21/08/2013

Les universitats assessoraran grans empreses en l'ús del català

La Xarxa Vives, que agrupa 21 universitats dels Països Catalans, ha creat un catàleg de recomanacions per aconseguir un estàndard real a tot el territori

Acn
2 min

Prada de ConflentLa Xarxa Vives, que agrupa 21 universitats dels Països Catalans, ha creat un catàleg de recomanacions per a textos de difusió al conjunt del domini lingüístic. A partir d'ara, grans empreses com Renfe o Mercadona podran utilitzar un estàndard real a tot el territori de parla catalana i no diverses varietats en funció del territori, com passava fins ara. Segons ha explicat Carles Cortés, de la Universitat d'Alacant, el projecte marcarà "un abans i un després" i dóna resposta a una necessitat creixent. El document s'inclou en el pla de política lingüística 2012-2014 de la Xarxa Vives, que inclou també altres programes com el de cursos de català per a estudiants Erasmus.

La Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent ha sigut l'escenari escollit per la Xarxa Vives per fer balanç del pla. A tall d'exemple, Cortés ha explicat que si Renfe a Catalunya utilitza en la seva megafonia la frase "Propera estació", i a València s'opta per "Pròxima estació", el document, seguint la fonètica nord-occidental, apunta que la forma correcta comuna al conjunt de territoris de parla catalana seria "Pròxima estació".

Cursos de català per a estudiants d'Erasmus

El pla també inclou un programa d'aproximació ràpida al català per a estudiants d'Erasmus amb l'objectiu de donar resposta als problemes en la recepció d'estudiants del conjunt d'Europa. En aquest sentit, i gràcies a una subvenció de 400.000 euros de fons europeus, des de l'any 2010 s'han impartit 64 cursos al conjunt d'universitats de la xarxa a un total de 800 alumnes. Carles Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, ha explicat que aquesta xifra hauria sigut més gran si s'hagués disposat de més recursos perquè la demanda en aquests anys ha sigut de 4.000 sol·licituds. Casadesús ha assegurat que el problema és l'oferta de cursos i no la demanada i que qualificar el català d'"entrebanc" a l'hora de captar estudiants d'Erasmus no té fonament perquè el nombre de sol·licituds s'ha incrementat un 10%.

Més classes en català al País Valencià

El nombre de cursos impartits en català s'està incrementant any rere any, especialment al País Valencià, on fa uns anys les xifres estaven molt allunyades de la mitjana i que mica en mica estan creixent. Entre les universitats on el català té més presència hi ha la Rovira i Virgili de Tarragona, amb un 94% de les classes en català, i la UdG, amb un 93%; la Universitat de Lleida, amb un 84,6%, i la UPC, amb un 78,8% completen el rànquing. A la banda oposada hi ha la Universitat d'Alacant, amb un 7,5%, i la Jaume I de Castelló, amb un 19,83%.

stats