Més d'un centenar de dones entonen a Palma l'himne feminista 'Un violador en tu camino'

La plaça d'Espanya ha estat l'escenari de la performança creada pel col·lectiu xilè LasTesis, que en els darrers dies s'ha estès a ciutats de tot el planeta

Amb els ulls embenats i assenyalant el patriarcat. Més d'un centenar de dones han interpretat aquest diumenge a la plaça Espanya de Palma la performança feminista  Un violador en tu camino, un càntic creat pel col·lectiu xilè LasTesis que ja s'ha convertit en tot un himne feminista i s'ha estès en els darrers dies a ciutats d'arreu del planeta: Bogotà, Nova York, Caracas, Barcelona, Buenos Aires, Londres, Nova Delhi i un llarg etcètera.

De totes les edats i diverses nacionalitats, moltes amb mocadors verds per un avortament lliure i moltes altres amb roba negra i violeta, les dones congregades han clamat contra la violència masclista, entonant aquest càntic feminista viral. En aquesta ocasió, el ritme no l'ha marcat un altaveu, sinó dos tambors. 

"Estam aquí convocades dones d'arreu del món, residents o no de Mallorca, i el que demanam és que s'instal·li aquest crit de lluita i de justícia per les dones que estan sent assassinades, violades i maltractades a tot el món", ha dit Emiliana Martínez, una de les organitzadores. "Drets per a les dones, a la presó els violadors i prou d'impunitat per a la justícia patriarcal", ha afegit. 

L'acte a Palma es va convocar a través d' un grup de Facebook, que durant la setmana ha anat sumant membres i aquest diumenge la pàgina ja tenia 470 persones adherides. El Moviment Feminista de Mallorca també va difondre la convocatòria per Twitter i va animar a participar-hi amb una piulada en què adjuntaven la lletra del càntic i llançaven una pregunta: "Masclistes, notau la pressió? Som les dones del món posant fi als privilegis patriarcals que us han garantit l'accés als nostres cossos".

"El violador ets tu", diu l'himne de LasTesis, amb la qual cosa es deixa clar que l'única persona responsable d'una violació és qui viola. Que ni el lloc ni la roba serveix per jutificar el crim. En la lletra, s'assenyala el patriarcat com a còmplice de "la violència que no veus" i de la impunitat dels agressors. La performança va ser interpretada el 25 de novembre per més de 2.000 dones xilenes a la ciutat de Valparaíso pel Dia internacional de l'eliminació de la violència contra la dona.  

La convocatòria a Palma ha acabat amb consignes de solidaritat amb Xile ("Xile, amic, Mallorca està amb tu") i de repulsa a les violències contra les dones com el "No estam soles, falten les assassinades" i "Si ens toquen a una ens toquen a totes". 

'Un violador en tu camino'

El patriarcado es un juez,

que nos juzga por nacer

y nuestro castigo es

la violencia que no ves.

El patriarcado es un juez,

que nos juzga por nacer

y nuestro castigo es

la violencia que ya ves.

Es feminicidio

Impunidad para el asesino

Es la desaparición

Es la violación

Y la culpa no era mía,

ni dónde estaba,

ni cómo vestía

Y la culpa no era mía,

ni dónde estaba,

ni cómo vestía

Y la culpa no era mía,

ni dónde estaba,

ni cómo vestía

Y la culpa no era mía,

ni dónde estaba,

ni cómo vestía

El violador eras tú

El violador eres tú

Son los pacos (policías)

Los jueces

El estado

El presidente

El estado opresor

es un macho violador

El estado opresor

es un macho violador

El violador eras tú

El violador eres tú

Duerme tranquila

niña inocente,

sin preocuparte

del bandolero,

que por tus sueños

dulce y sonriente

vela tu amante carabinero.

El violador eres tú

El violador eres tú

El violador eres tú

El violador eres tú

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF