Societat 21/07/2020

La UIB participa en un estudi sobre com un bisturí intel·ligent és capaç d'identificar tumors

L'iKnife pot distingir el teixit humà sa de l'afectat a partir dels ions presents en el fum que es produeix quan es crema una part del cos en una cirurgia

Ara Balears
2 min
El bisturí que identifica els tumors a partir del senyals de fum.

PalmaEl professor titular del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Adamo Valle, ha participat en un estudi internacional que explora les possibilitats de l'iKnife, un bisturí intel·ligent que és capaç d'identificar tumors. L'eina pot distingir el teixit humà sa de l'afectat a partir dels ions presents en el fum de la cauterització, que es produeix quan es crema una part del cos per extreure'n una mostra en plena cirurgia. Els resultats s'obtenen en tres segons, a diferència d'altres tecnologies, segons ha informat la UIB en un comunicat aquest dimarts.

En un treball liderat pel doctor George Poulogiannis de l'Institute of Cancer Research (ICR), en el qual ha participat Valle, s'ha comprovat que el bisturí també pot distingir i classificar el tumor a partir del seu metabolisme, cosa que obre la porta a nous tractaments més personalitzats, segons la UIB. El bisturí ha estat dissenyat pel professor Zoltan Takats, de l'Imperial College London.

Les cèl·lules cancerígenes necessiten grans quantitats de nutrients per créixer. El seu metabolisme és significativament diferent del de les cèl·lules sanes i aquesta diferència queda reflectida en la seva composició lipídica. Els lípids compleixen diverses funcions en els organismes vius, com ara reservar energia i com a aïllants naturals.

Quan el teixit és cauteritzat per l'iKnife, els lípids produeixen ions de baixa massa molecular que "viatgen" pel fum i poden ser analitzats per l'espectròmetre de masses acoblat al dispositiu, que determina la distribució de les molècules d'una substància en funció de la seva massa. Aquesta tecnologia no requereix preparar mostres i ofereix gairebé en temps real una anàlisi del teixit humà afectat per un tumor. El resultat es pot obtenir en tres segons, cosa que redueix el temps de la cirurgia, segons la UIB.

L'anàlisi de les mutacions gèniques de línies cel·lulars de càncer de mama varen permetre identificar dos subtipus metabòlics que es correlacionen amb la mutació PIK3CA, una mutació molt freqüent en diferents tipus de càncer. Els investigadors demostraren que les cèl·lules portadores d'aquesta mutació tenen una dependència elevada per l'àcid araquidònic, un lípid essencial precursor de senyals que les cèl·lules tumorals produeixen per promoure el seu creixement i eludir el sistema immunitari del pacient.

Els autors varen demostrar que la combinació d'una dieta sense greixos, que és una font de l'àcid araquidònic a l'organisme, juntament amb un inhibidor de l'enzim, una substància orgànica que accelera les reaccions químiques i que és l'encarregat d'alliberar aquest lípid de les membranes cel·lulars, va conduir a la reducció del tumor en els ratolins que en tenien un amb la mutació PIK3CA.

L'estudi s'ha publicat recentment a la revista científica Cell, la més important en l'àrea de la bioquímica i la biologia molecular, segons l'entitat universitària, i l'han fet conjuntament amb institucions del Regne Unit, com l'ICR, l'Imperial College London i la Universitat de Cambridge, entre d'altres.

stats