La UIB comença el curs amb la presència d'un terç dels alumnes matriculats

Aquest dilluns han començat les classes presencials per a més de 3.000 estudiants de primer, d'un total de 11.359 matriculats

El curs 2020-2021 de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha començat aquest dilluns dia 28 de setembre amb la presència d'un terç dels alumnes matriculats. Els estudiants han començat les classes seguint els plans adoptats per la universitat, que redueixen la presencialitat. Pràcticament la totalitat dels més de 3.000 alumnes que avui s'han dirigit a la UIB per començar les classes eren de primer. En total, són 11.359 els alumnes matriculats, 3.168 dels quals són de nou ingrés i 8.191 de continuació, segons les dades provisionals a 26 de setembre.

"No és un curs normal, hi podria haver quasi tres vegades més alumnes al campus", ha assenyalat Toni Aguiló Pons, vicerector de Campus i coordinador. De moment , tres professors han comunicat que han donat positiu a les proves covid i una vintena d'alumnes han enviat algun tipus d'incidència relacionada amb el coronavirus a través de  UIBdigital . "Són casos que no tenen res a veure amb l'inici del curs", ha assenyalat Toni Aguiló, ja que les classes no han començat fins aquets dilluns.

En termes generals, s'apliquen les mesures de seguretat comunes per a tothom. Dur la màscara posada és obligatori a tots els espais exteriors i interiors; hi haurà gel hidroalcohòlic, es mantindrà la distància física de seguretat a les aules, i s'aplicaran protocols de neteja, desinfecció i ventilació de les instal·lacions. A més, cada edifici tindrà una sala d'aïllament equipada en cas que algun alumne o professor donàs positiu.

La UIB ha dissenyat un pla per poder desenvolupar de les classes amb normalitat. Per minimitzar la presència d'alumnat al campus, s'ha reduït la presencialitat. Les classes presencials seran per als grups petits i mitjans i per als grups de primer curs. També s'ha adoptat la  semipresencialitat  per a assignatures de segon i altres cursos. D'aquesta manera, hi haurà tres tipus de sessions: presencials, semipresencials i per videoconferència. Pel que fa als exàmens, seran presencials, mentre que les tutories es faran en línia.

Les assignatures amb pràctiques de laboratori i clíniques i aquelles que es desenvolupin en aules d'informàtica, aules de música, aules de plàstica o espais per a educació física es faran de manera presencial. La Facultat d'Economia i Empresa començarà les classes de manera telemàtica fins que pugui organitzar els grups amb garanties òptimes, ja que les matriculacions han augmentat un 25%.

Pel que fa a les matriculacions en general, les dades provisionals mostren un increment del 3% del nombre d'alumnes. Això respon sobretot a l'augment del 6,7% d'alumnes de nou ingrés. Les dades, però, són encara provisionals i estan comparades amb les mateixes dades provisionals del començament del curs passat.

En cas que algun alumne es contagiï i doni positiu, haurà d'avisar el professor o la Unitat Mèdica de Servei de Prevenció de la UIB si els símptomes han estat iniciats a les instal·lacions. Tant els positius com els qui hagin hagut de restar en quarantena per haver-hi estat en contacte, podran recuperar les classes presencials perdudes. Els treballadors de la universitat que presentin símptomes també hauran d'avisar els serveis pertinents de la UIB i la Conselleria de Salut.

A les aules, es col·locaran durant aquesta primera setmana uns codis QR sobre les taules que els alumnes han de fotografiar cada pic que s'asseguin i introduir les credencials per estar localitzats. D'aquesta manera, es podrà saber quines persones han estat a prop d'una persona que doni positiu.

Els alumnes asseguren que afronten l'inici de curs amb "incertesa". Alguns amb els quals ha pogut parlar aquest diari assenyalen que "no queda més remei, cal acostumar-se a dur mascareta i seguir els protocols".

Ajudes per a les despeses del covid-19

El Govern ha aprovat una ajuda de 766.530 euros per a la UIB per fer front a les despeses derivades del covid-19 a la Universitat. Aquest impacte es concreta en les anul·lacions de matrícules al segon semestre, amb una afectació de 54.000 euros; l'adquisició de mòdems USB, amb un cost de 2.600 euros; la suspensió de serveis com cafeteries, servei de reprografia, llibreria o farmàcia, amb un impacte negatiu d'uns 90.000 euros; l'adopció de mesures de seguretat i prevenció, que suposaran una despesa de 120.000 euros, i l'impacte en les instal·lacions esportives i la residència d'estudiants, amb un cost de 378.730 euros i 121.000 euros, respectivament.

A més, l'Executiu farà una aportació de 132.000 euros més per a inversió en equipament informàtic per a la UIB. En total, prop de 900.000 euros en partides destinades a pal·liar els efectes negatius de la pandèmia i a donar resposta a les necessitats que aquesta ha generat en la universitat pública de l'Arxipèlag.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF