La UIB obre l'any acadèmic reclamant que les infermeres participin en la presa de decisions sanitàries

La doctora Rosamaría Alberdi demana que les professionals puguin opinar a l'hora de fer polítiques que assegurin el compliment del dret a les cures

"L'aportació de les infermeres és indispensable tant per aconseguir la cobertura sanitària universal com per abastir l'objectiu de tenir una societat cuidada", ha afirmat aquest divendres la professora titular d'Infermeria de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Rosamaría Alberdi, durant la lliçó inaugural de l'any acadèmic marcat per la pandèmia de coronavirus. La doctora ha reclamat la necessitat que les infermeres participin en la presa de decisions, especialment les que estableixen les polítiques que "asseguren el compliment del dret a l'atenció a la salut i la cura".

La professora ha afirmat que la identificació de les infermeres amb l'estereotip de gènere implica una "forta tendència" a limitar la seva autoritat a "l'interior del sistema sanitari", en paraules de la infermera Núria Cuxart, que ha citat en diverses ocasions. Alberdi ha apuntat que existeix una "resistència" a acceptar que aquestes professionals puguin aportar idees i solucions valuoses a problemes generals. 

Alberdi ha rebutjat la idea que les infermeres siguin "superheroïnes" i "àngels de la bondat" perquè creu que són "persones de mida humana". Ha afegit, però, que són extraordinàries. La professora ha explicat que s'ha referit en femení a aquests professionals perquè, segons una convenció internacional, la paraula 'infermeres' inclou ambdós sexes. Així i tot, ha comentat que s'adhereix a un "moviment reivindicatiu" que s'apropia del terme en femení per fer-lo inclusiu i visibilitzar les dones, que representen el 80% de la professió. 

El rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha dit que el nou curs estarà marcat per la "incertesa" que comporta conviure amb el coronavirus. "Som una universitat amb vocació presencial i experiència en formació digitalitzada i sabem que res no pot substituir la interrelació entre persones", ha assegurat Huguet. També ha reclamat que la UIB necessita una nova residència al campus, una nova biblioteca i aprofundir en les activitats a les seus de Menorca i les Pitiüses. A més, ha dit que cal aprovar la llei de ciència.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, que també ha intervingut en l'acte, ha considerat que la "nostra major eina" de transformació" és el talent que el sistema educatiu i la UIB "brinden" a la societat balear. La universitat, ha dit, està present en "cadascun dels pilars" de la recuperació econòmica i les reformes que "han de garantir" dècades de prosperitat i desenvolupament social. Armengol ha afirmat que la UIB serà "clau" en el procés de transició ecològica, però també en la transició digital, en la recerca i en la diversificació econòmica.

L'esdeveniment ha estat marcat per les mesures de distanciament social per evitar contagis, cosa que ha implicat que l'aforament de la sala estigués a la meitat, i tots els assistents han duit mascareta.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF