Societat 02/09/2020

La UIB participa en la detecció d'un forat negre 142 vegades més gran que el sol

Fins ara no se n'havia detectat cap a través d'ones gravitacionals que tingués una massa tan voluminós

Ara Balears
2 min
Aquesta ona és molt important per a la comunitat científica internacional

PalmaEl grup de recerca Gravity de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha participat en la detecció d'un forat negre 142 vegades més gran que el sol, segons ha informat aquest dimecres la Universitat en un comunicat. Fins ara no se n'havia detectat cap que tingués una massa tan gran. La seva detecció de forats negres és possible a través d'ones gravitacionals, o sigui, ones que es desplacen a la velocitat de la llum i que arriben a la Terra procedents d'un esdeveniment catastròfic produït a l'univers.

El forat negre registrat és resultat de la fusió de dos forats negres de 66 i 85 masses solars i el procés es va produir a 17.000 milions d'anys llum de la Terra. La directora del grup, Alícia Sintes, ha explicat a l'agència Efe: "estam fent observacions en el camp de l'astrofísica que fins ara creiem que no podien existir". El forat negre detectat té molt d'interès perquè durant molts d'anys no se n'havien trobat amb una massa d'entre 100 i 1.000 vegades la del sol.

"La detecció obre la porta a descobrir molts més possibles efectes astrofísics nous", segons el coordinador del programa d'ones gravitacionals a l'Institut Gallec de Física d'Altes Energies (IGFAE) i membre de la Col·laboració Científica LIGO, Thomas Dent.

El descobriment l'han fet els detectors Advanced Virgo, d'Itàlia, i Advanced LIGO, dels Estats Units, que s'han basat en els models teòrics de formes d'ona elaborats pels investigadors en Física Gravitacional de la UIB. "Estam obrint nous interrogants", ha comentat Sintes, qui ha afegit que la troballa ofereix més coneixements sobre l'univers.

Cal recordar que el grup de recerca de la UIB ja va participar en una altra fita històrica per a la ciència: la primera detecció d'ones gravitacionals. Aquest descobriment va ser mereixedor del premi Nobel de física l’any 2017. A més, el mateix grup va descobrir la fusió d'un forat negre amb un "objecte misteriós" d'una mida aproximada de 2,6 masses solars. Aquest senyal de gravetat es va detectar a la Terra el mes d'agost del 2019 i el van batiar amb el nom de GW190814.

stats