Societat 06/10/2020

UGT denuncia que fan falta 200 policies locals

El sindicat exigeix als ajuntaments que executin les ofertes d'ocupació pública per poder contractar més agents

T. Riera
2 min
Juan Blaya i Guillem Coll./ T.R.

PalmaUGT ha anunciat aquest dimarts que fan falta 200 policies locals al carrer. En una reunió aquest dimarts a la seu del sindicat, el secretari del sindicat de la Policia Local - UGT,

L'any 2019 es va aprovar la normativa de jubilació anticipada de policies locals a escala estatal. Això suposà que, segons assenyala el sindicat, dels 1.951 efectius que hi havia, uns 200 es jubilassin. Es preveu que, entre el 2020 i el 2023, es jubilin 350 policies més, i entre el 2024 i el 2025 més de 400.

Pel que fa a les condicions laborals, els agents canvien sovint a municipis on són millors, així com la retribució econòmica. Els ajuntaments es neguen a posar solucions com, per exemple, convenis de col·laboració amb els municipis limítrofs per mancomunar els serveis, amb l'excepció puntual de les festes que ja es cobreixen. A més, molts d'ells, atesa l'escassetat, redueixen els serveis fent torns amb un sol agent o suprimint el servei de nit.

Avui dia, com a mínim, són tres els municipis que no tenen cap agent de Policia Local. Juan Blaya indica que "no volem assenyalar cap ajuntament perquè es tracta d'un problema en general". El problema s'agreuja si es té en compte la presència de turistes. Les ràtios aconsellades de policies per milers d'habitants són d'1,7 als municipis de 20.000 habitants i 1,5 als de més de 20.000. Les ràtios ja no es compleixen tenint en compte tan sols la població empadronada, així que la xifra disminueix encara més amb l'arribada de turistes.

Davant aquesta situació, UGT denuncia la inoperància i imprevisió dels ajuntaments, que es resisteixen a aprovar o executar ofertes d'ocupació pública. En algunes ocasions, a més, una vegada iniciada l'execució de les ofertes, aquestes s'endarrereixen o es paralitzen. El sindicat lamenta també que la gran majoria dels ajuntaments no utilitzin la taxa extraordinària de reposició i optin per cercar solucions improvisades utilitzant comissions de servei o borses de personal interí.

El Sindicat de Policia Local - UGT conclou que "l'única manera de resoldre la manca d'efectius és convocar oposicions a totes les categories, estabilitzar les plantilles i homogeneïtzar les condicions de treball dels cossos de la Policia Local". De la mateixa manera, afegeix que "s'ha d'aplicar la normativa vigent i no inventar figures precàries".

stats