Societat 22/11/2019

UGT vol que s'inclogui l'assetjament per raó de gènere a la feina en el Codi Penal

El sindicat també reclama que les grans empreses assumeixin la seva responsabilitat social amb la contractació de víctimes de violència de gènere

Maria Fuster
2 min
Xisca Garí, secretària de polítiques d'Igualtat d'UGT Illes Balears

PalmaEl sindicat UGT vol que s'inclogui en el Codi Penal l'assetjament per raó de gènere a la feina. "L'assetjament sexual dins l'àmbit laboral és molt poc visible, perquè les dones tenen por de denunciar-lo i perdre la feina", ha assenyalat Xisca Garí, secretària de Política d'Igualtat d'UGT. Garí també creu que les grans empreses haurien d'assumir, com a part de la seva responsabilitat social, la contractació de víctimes de violència de gènere. En aquest sentit, ha criticat que l'any passat a les Illes només 17 empreses varen fer contractes bonificats per l'Estat a dones que havien patit maltractaments masclistes.

Garí ha explicat l'assetjament sexista està molt estès a la feina, però són molt poques les dones que fan la passa per denunciar-lo. El sindicat té constància de dos casos d'afiliades que han fet públics aquests fets. Per la seva dificultat de detectar-lo i la vulnerabilitat de les víctimes, UGT reclama un protocol adreçat sobretot a protegir-les. El sindicat també creu necessari un protocol de ciberassetjament sexual i laboral, com a nova forma d'agressió cap a les dones.

Des d'UGT s'ha incidit que és urgent que les dones que han estat víctimes de violència de gènere puguin accedir a una ocupació de qualitat, ja que asseguren que "moltes vegades tenen feines precàries i temporals". Així mateix, subratllen la importància de tenir una situació econòmica digna com a factor protector per no patir violència econòmica, maltractament psicològic i vulnerabilitat davant les agressions masclistes.

Garí ha recordat que les Illes Balears tenen la taxa més alta de dones que són víctimes de violència de gènere, 102 casos per cada 10.000 habitants, mentre que la mitjana són 65. A més, ha destacat la importància de fer feina en coeducació. "S'està anant per bon camí, però el que es fa no basta", afirma. La sindicalista espera que la Conselleria enguany aprovi un pla de coeducació que permeti fer passes més contundents.

stats