Tecnologia

La UE acaba amb el maldecap dels carregadors: tots seran iguals

La normativa europea afectarà diferents dispositius electrònics, com ara mòbils, tauletes, auriculars i, a la llarga, portàtils

2 min
Conector USB-C

Brussel·lesPunt final al maldecap dels carregadors i als calaixos plens de cables relligats. El Parlament Europeu ha donat la llum verda definitiva –amb 602 vots a favor, 13 en contra i 8 abstencions– a la normativa de la Unió Europea que obligarà que tots els ports USB de telèfons mòbils, tauletes, càmeres digitals i auriculars siguin iguals: del tipus C. És a dir, el que ja és el connector estàndard de la majoria de dispositius electrònics Android, com Samsung, Huawei o Xiaomi. També s'hi haurà d'adaptar Apple, que a hores d'ara utilitza una altra entrada USB i que ha fet molta pressió, precisament, perquè els legisladors comunitaris no tiressin endavant aquesta iniciativa.

Més enllà de fer més pràctica la vida dels europeus, l'objectiu principal la nova llei és reduir els residus electrònics. Segons Brussel·les, cada any se'n generen entre 11.000 i 13.000 tones a la Unió, una dada que es calcula que podria augmentar perquè els carregadors cada vegada són més pesants. La mesura també vol protegir al consumidor, que ja no es veurà obligat a comprar nous connectors USB quan adquireix un dispositiu electrònic d'una altra marca. "Permetrà erradicar el bloqueig tecnològic, pel qual el consumidor es torna captiu d'un fabricant concret quan ja ha comprat un dels seus dispositius", diu el comunicat de l'Eurocambra. A més, les companyies tampoc no podran obligar a comprar de forma conjunta un dispositiu i un carregador. D'aquesta manera, es calcula que els ciutadans comunitaris es podran estalviar prop de 250 milions d'euros en solucions de càrrega innecessàries.

Els portàtils, 18 mesos més de marge

Es preveu que la normativa entri en vigor el 2024, però els ordinadors portàtils tindran 18 mesos addicionals per donar més marge d'adaptació al sector. Els dispositius massa petits per a aquest port USB, com rellotges intel·ligents i altres aparells per a la pràctica esportiva, en queden exclosos. Sí que queden afectats per la mesura, per exemple, altaveus, llibres electrònics, teclats, ratolins, sistemes de navegació i videoconsoles. D'altra banda, Brussel·les també es vol assegurar que la velocitat de càrrega estigui harmonitzada entre tots els dispositius electrònics que es veuran afectats per la nova llei.

Així, finalment s'ha aprovat una normativa que fa deu anys que el Parlament Europeu demana de manera insistent però a la qual grans companyies tecnològiques –sobretot Apple– s'han oposat fins a l'últim moment. "Hem hagut d'esperar més de deu anys per a aquesta llei, però la sobreabundància de carregadors que tenim actualment aviat serà cosa del passat", ha dit el ponent de la iniciativa, l'eurodiputat socialdemòcrata Alex Agius Saliba.

stats