PANDÈMIA
Societat 29/05/2020

El turisme de natura menorquí espera una caiguda del 85%

Les perspectives milloren a partir del juliol, però la incertesa fa perillar la contractació de nou personal

Ivan Martín
4 min
El turisme de natura menorquí espera una caiguda del 85%

MaóEl principal actiu de Menorca com a destinació turística, l’entorn natural, és un dels grans oblidats per part de l’Administració pública, segons l’associació Menorca Activa. L’entitat preveu una caiguda de la facturació el juny d’un 85% en comparació amb l’any anterior a conseqüència de la incertesa derivada de la crisi sanitària. El sector -com molts altres- arrossega una davallada d’ingressos del 100% durant el confinament.

Menorca Activa, fundada l’any 1998 per un grup d’empresaris de l’illa, aplega ara una quarantena de negocis de rutes eqüestres, senderisme, cicloturisme, excursions arqueològiques, esports aquàtics, agroturismes i hotels rurals, entre d’altres. La presidenta de la patronal, Catalina Florit, reconeix que ara no hi ha demanda: “No hi ha res i s’ha cancel·lat el que teníem programat”. Els empresaris, la majoria autònoms, no han obtingut ingressos els mesos d’abril i maig, i la previsió per al juny és d’una caiguda d’un 85% respecte de l’any passat. “La facturació podria caure més, perquè el turisme estranger no vindrà amb la quarantena imposada pel govern espanyol, el mercat estatal no sap ni per on li venen les bufetades, i els que tenen una segona residència a l’illa voldran descansar i no deixaran molts de doblers. Tenim un panorama espectacular, no hauríem imaginat mai arribar a aquest punt”, assenyala.

La caiguda de la facturació coincideix amb els mesos fora de la temporada que afavoreixen les empreses que fomenten el contacte amb el medi. “Altres anys teníem més feina a l’abril i el maig, perquè és un període que atreu els visitants que volen gaudir de l’illa en estat pur i fugir de les aglomeracions de juliol i agost. És quan treballam amb grups reduïts i podem traslladar l’essència d’aquesta tipologia turística”, explica Florit. Una de les esperances que tenia el sector era convertir Menorca en un corredor segur, però la idea inicial plantejada per PIME Menorca s’ha diluït. Florit creu que seria una bona solució, sempre que els visitants se sotmetin a proves diagnòstiques del covid-19.

Els contractes, en risc

L’associació Menorca Activa admet la “incertesa total” amb la qual planifiquen un estiu atípic. Reben “missatges contradictoris”, perquè, per una banda, hi ha interès a venir a l’illa, però, per l’altra, “cap touroperador ha confirmat reserves”. Tot plegat els causa dubtes a l’hora de contractar personal. “Hi ha empreses com les de turisme eqüestre que estam obertes perquè els cavalls mengen cada dia i els propietaris estam donats d’alta com a autònoms. Ara bé, a les nàutiques, que necessiten més empleats i infraestructura, no els compensa obrir”. Afegeix que el futur dels fixos discontinus “està a l’aire” perquè no es pot treure personal d’un Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació “si no s’arriba a un mínim d’ingressos que garanteixi el pagament de les nòmines”.

El Consell i els ajuntaments situen Menorca Activa com un dels principals eixos d’actuació en promoció turística. Però l’entitat denuncia que l’impuls dels últims anys no s’ha vist correspost amb ajudes. Segons Catalina Florit, aquesta és la sensació generalitzada. “El Consell repartirà en ajuts directes 300.000 euros, una quantitat que no tindrà impacte perquè va destinada a tot el sector turístic, ja que també inclou establiments de l’oferta complementària”, diu.

Més enllà de subvencions, Florit reclama una reducció de l’IVA: “Som els únics de tot el sector turístic que liquidem amb un 21%; la resta ho fa al 10%”. Reconeixen que no tenen la força d’altres patronals, com els hotelers. “Fem 16 hores diàries de feina i és impossible anar a reunions i administracions”, i reivindica el seu paper en la preservació del paisatge i del producte local: “Estem permanentment en contacte amb l’entorn natural, posem en valor l’illa com a destinació i enfortim el teixit productiu associant-nos amb serveis d’àpats d’aliments menorquins, portant els clients a restaurants o a hotels rurals o agroturismes”.

Hotels rurals

Menorca va liderar l’any passat l’ocupació en turisme rural a l’estat espanyol. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les estades en aquests allotjaments varen ser del 45,7% d’ocupació, cinc punts més que el mateix període del 2018. Els agroturismes, hotels d’interior i els rurals representen una petita part de les 75.988 places disponibles, però es tracta d’un sector que creix exponencialment. El 2019 hi havia a l’illa 65 establiments d’aquestes característiques, amb capacitat per a més de 600 turistes. El punt màxim d’ocupació en allotjaments rurals a l’illa es va registrar el mes de juliol, amb un 73,7%. Les Balears són la segona destinació favorita per al mercat espanyol, per darrere de Catalunya i per davant d’Andalusia.

Un dels hotels rurals que han fet una passa endavant és el Morvedra Nou, que ha obtingut la primera certificació de la marca de sostenibilitat Menorca Reserva de Biosfera. L’hotel familiar, situat a Ciutadella, fa 22 anys que funciona i destaca per la seva casa tradicional menorquina, una edificació recuperada del segle XVI. Les seves terres mantenen l’ús agrícola i ramader i no s’hi fan servir plàstics d’un sol ús.

stats