El turisme de masses dispara un 80% els desnonaments al centre històric de Palma

L'arquitecta i urbanista Maria Gómez ha presentat el seu estudi sobre la realitat turística al centre de la capital balear

La primera Jornada del cicle 'Encontres sobre turisme de masses als centres històrics del Mediterrani' ha comptat amb la presència de l'escriptor venecià Roberto Ferrucci i l'arquitecta Maria Gómez, qui ha parlat de la realitat turística al centre històric de Palma i de les conseqüències economicosocials que genera.

L'arquitecta i urbanista ha centrat gran part del seu discurs en els efectes econòmics que té la massificació al centre de la capital balear. Segons l'estudi que ha realitzat, des de l'any 2015 el nombre de places turístiques legals s'ha duplicat, mentre que si els sumam les places que s'ofereixen de manera il·legal, aquesta xifra s'ha quadruplicat. Maria Gómez també ha assenyalat el turisme de masses com a culpable de "l'augment del 80% dels desnonaments al centre històric" i també de provocar "un augment no només en els preus dels lloguers i dels pisos, sinó també dels productes i serveis de la vida quotidiana dels ciutadans". Per a l'arquitecta, "el turisme de masses ha expulsat els residents del centre, i si no actuam per revertir aquesta situació el centre passarà a ser una zona únicament turística com Magaluf".

Un altre dels aspectes als quals s'ha referit han estat les conseqüències mediambientals del turisme. Segons dades que ha recollit al seu estudi, "a les zones on el flux de turistes és major es produeix un augment més que significatiu dels residus, el consum d'aigua i l'electricitat, a més de la contaminació que tot això comporta".

Després de realitzar aquest estudi, Gómez ha assegurat que la solució per evitar totes aquestes conseqüències és aconseguir reduir el nombre de visitants del centre històric a la meitat. "Seria interessant que fossin els ciutadans els que decidissin quanta gent volen al centre i poder posar un sostre límit".

Roberto Ferrucci: "Venècia hauria d'aprendre de ciutats com Palma"

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF