Societat 26/08/2021

El TSJIB no avala utilitzar el certificat covid a grans esdeveniments, però sí a les residències

El Tribunal tomba parcialment la proposta del Govern balear, que també demanava utilitzar aquest document per accedir a noces

3 min
Imatge de l'Atlàntida Film Fest 2021.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) no permet que el Govern balear pugui demanar el certificat covid per accedir a grans esdeveniments. Així ho ha decidit per mitjà d'una interlocutòria aquest dijous, en què rebutja parcialment la proposta de l'Executiu autonòmic, que pretenia demanar o bé el certificat covid –que s'obté amb la pauta completa de vacunació–, proves diagnòstiques o una haver passat la malaltia per accedir a esdeveniments culturals, esportius i noces.

No obstant això, la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB sí que ha avalat aquests requisits per accedir a residències de la tercera edat. Ara bé, no ha admès la proposta del Govern relacionada amb el cribratge d'usuaris no vacunats a centres amb percentatges de vacunació inferiors al 80%. La resolució encara no és ferma, atès que el Govern pot presentar un recurs de cassació en un termini de tres dies hàbils davant el Tribunal Suprem.

El Tribunal argumenta en la seva resolució que el Govern no ha justificat adequadament la necessitat d'aquestes mesures en l'àmbit dels grans esdeveniments i ha decidit desestimar-les per desproporcionades. Concretament, la Sala considera que no queda jusificat "en quin sentit s'incrementa el risc si es fa una reunió de 70 persones en lloc de 50 o de 150 en lloc de 120".

"Poca concreció"

Segons les magistrades, la sol·licitud del Govern "conté generalitats i molt poca concreció", si bé no qüestionen que "qualsevol esdeveniment multitudinari comporta un risc". Sigui com sigui, recorden a l'Administració que el seu deure és "justificar la proporcionalitat de la mesura acordada". En canvi, "l'Administració ha optat per una solució radical i limitativa de drets", adverteixen.

De fet, el Tribunal considera que és un "contrasentit" que amb l'avenç de la vacunació el Govern "intenti imposar mesures d'aquest tipus restrictiu" i que "el més lògic seria que l'efecte de la vacunació massiva determinàs una major relaxació en la vida social i una major tranquil·litat", apunten les jutgesses. La Sala entén que no s'ha demostrat que l'augment de contagis es degui a celebracions com les noces, una reunió que consideren que no es pot "qualificar de multitudinària". Per al TSJIB, són més aviat "reunions socials de caràcter limitat, perfectament controlades pels seus amfitrions".

Així mateix, assenyalen que el certificat de vacunació "no és equiparable al resultat de proves analítiques", perquè un pacient amb pauta completa "no està exempt de poder-se contagiar" o transmetre la malaltia. A més, una prova feta 72 hores abans tampoc ofereix garanties totals, afegeixen. Per al TSJIB, aquestes mesures suposen una "càrrega imposada" inadequada per als organitzadors d'esdeveniments. El Govern demanava que designassin un responsable covid que s'ocupàs de recollir els certificats i això podria afectar la intimitat de les persones.

Vistiplau a les residències

Pel que fa a les residències, la justícia ha donat el vistiplau a la majoria de mesures proposades per l'advocacia de la Comunitat Autònoma a causa de l'"especial vulnerabilitat" de la població resident. Les magistrades consideren "raonable" exigir proves diagnòstiques per als nous ingressos, proves per als treballadors no vacunats o certificat covid per a les visites.

Així mateix, comparteixen la posició de la Fiscalia –que s'ha fet pública aquest matí– respecte del cribratge a usuaris no vacunats perquè respon a "termes excessivament imprecisos". La Sala assenyala que "constitueix una norma en blanc, imprecisa i amb remissió a una avaluació de criteris no preestablerta", i per això aquest ha estat l'únic punt en matèria de residències per a gent gran que no ha aprovat.

Armengol reclama una norma estatal

En aquest sentit, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha declarat aquest dijous dematí en una roda de premsa a Palma que l'Executiu acata la interlocutòria del TSJIB, tot i que no la comparteix, i ha reiterat la necessitat d'una norma estatal que "empari" les comunitats autònomes per prendre mesures de protecció. "Hem demanat per activa i per passiva al govern espanyol mesures per poder obrir les activitats de risc de manera segura", ha assenyalat Armengol.

La cap de l'Executiu autonòmic ha defensat que la vacunació "és l'esperança per superar la pandèmia", atès que s'ha comprovat que fins ara la mesura de control "ha funcionat sense cap problema". Armengol també ha avançat que una reunió extraordinària del Consell de Govern aprovarà aquest divendres noves mesures que adapten les actuals a la nova realitat que hauran de ser simplement recomanacions, "perquè el TSJIB ha dit que el Govern no pot obligar".

stats