Societat 16/11/2021

El TSJIB eleva al Suprem el recurs dels restauradors contra el tancament perimetral de Setmana Santa

El tribunal autonòmic no té competències per decidir sobre aquestes mesures, atès que es deriven de l'estat d'alarma

ARA Balears
2 min
Una de les terrasses del carrer de Blanquerna, a Palma / I. BUJ

PalmaLa Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha decidit elevar al Tribunal Suprem el recurs presentat per l'Associació de Restauradors de Mallorca, Arema, contra el tancament perimetral de la Comunitat Autònoma aprovat pel Govern el març de 2021 per Setmana Santa. Així ho determina en la sentència del 12 de novembre i que s'ha fet pública aquest dimarts.

El recurs en qüestió feia referència a dues actuacions del Govern: per una banda, un decret de Presidència, que incloïa el tancament perimetral durant Setmana Santa i limitacions a les reunions socials; per l'altra, un acord del Consell de Govern, que establia restriccions a l'hostaleria.

En aquest darrer cas, el TSJIB desestima el recurs i, quant al decret, la Sala declara el recurs inadmissible per manca de competència. Això es deu al fet que la presidenta, Francina Armengol, el va dictar sota la delegació de competències vinculada a la declaració de l'estat d'alarma. D'aquesta manera, el tribunal autonòmic és incompetent en aquesta matèria.

El decret impugnat establia una restricció d'entrada i sortida del territori balear entre el 26 de març i l'11 d'abril, en previsió de l'augment de desplaçaments cap a les Illes durant la Setmana Santa. Així, només es permetia l'entrada en casos justificats, com ara tornar a un lloc de residència habitual, motius laborals o cura de persones dependents.

Altres mesures del decret

A més, limitava les reunions socials a Mallorca i a Eivissa a un màxim de quatre persones fins a dos nuclis de convivència i només a exteriors, mentre que a Menorca i Formentera a quatre a interiors i sis a exteriors, de fins a dos nuclis de convivència. Amb tot, el decret es basava en l'aplicació d'una ordre ministerial, derivada d'un acord del Consell interterritorial de Sanitat, que recollia el tancament perimetral de les comunitats, el toc de queda nocturn i la limitació de reunions socials. Totes aquestes mesures eren d'obligat compliment, tret que un territori tingués mesures més restrictives.

Per aquest motiu, el TSJIB no es pronuncia sobre el fons de la qüestió i la rebota a l'alt tribunal. Ara bé, el Suprem ja es va pronunciar el març sobre el tancament perimetral de la comunitat de Madrid i va denegar una suspensió cautelar sol·licitada per Vox. A banda d'això, el maig va desestimar un recurs confirmant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Canàries que denegava el tancament perimetral al govern autonòmic. En aquest cas, però, no eren mesures emparades en l'estat d'alarma, que va acabar el 9 de maig.

stats