Societat 09/01/2022

El TSJIB condemna una empresa per acomiadar un empleat després de reivindicar una pausa per menjar

L'horari era de 8.00 a 20.00 h i no estava establerta una franja horària concreta per aturar

ARA Balears
2 min
Façana de l'Audiència de Palma i el TSJIB.

PalmaEl Jutjat Social número 3 de Palma ha declarat nul l'acomiadament d'un treballador d'una empresa de seguretat privada després que reivindiàs fixar una pausa per menjar a l'empresa, en la qual la jornada laboral era de 8.00 a 20.00 hores en temporada alta. A més, el jutjat condemna l'empresa a indemnitzar amb 6.000 euros l'empleat per vulneració de drets fonamentals, segons ha informat Europa Press aquest diumenge.

En concret, el jutjat declara provat que el treballador havia mantingut una conversa amb l'empresa, en la qual reclamava que els empleats poguessin gaudir d'un temps per menjar. Segons va declarar un company, es tractava d'una reivindicació de tots els treballadors.

Segons consta en la sentència, la jornada laboral en temporada alta era de 8.00 a 20.00 h de dilluns a dissabte, i els diumenges de 8.00 a 14.00 h; i en temporada baixa, de 8.00 a 18.00 h, sense que hi hagués reconeguda una franja horària concreta de pausa per menjar. Segons l'empresa, els treballadors tenien llibertat per menjar quan volguessin.

Després de la conversa telefònica amb l'empresa, el mateix dia, aquesta va comunicar al treballador que el canviaven de servei, la qual cosa l'empleat va interpretar com una represàlia. Un mes i mig més tard, mentre era de vacances, li van comunicar que estava acomiadat.

6.200 euros d'indemnització

Atès l'escàs marge temporal entre la reivindicació i el posterior acomiadament, el Tribunal entén que la decisió de l'empresa va ser una reacció davant la reclamació laboral del treballador i que, per tant, va vulnerar la garantia d'indemnitat. En la sentència la Sala no entra a valorar si es complien o no les hores de treball realment possibles o si se'ls ha de reconèixer als treballadors la pausa per menjar.

En la carta d'acomiadament l'empresa ja reconeixia la improcedència i li oferia una indemnització de 1.400 euros. Amb tot, el TSJIB ha fixat en 6.200 euros la indemnització que haurà de pagar al treballador, no tant pel salari no percebut, sinó per la vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva.

stats