Torà i el Caragol, entre les platges de la Mediterrània on més escombraries deixen els turistes

És el que es desprèn d'una investigació de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB)

Els residus generats pel turisme a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant el període estiuenc, i arriben a multiplicar-se per set en algunes platges molt freqüentades. És el que certifiquen les dades obtingudes per una investigació de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) "en el marc d'un projecte europeu que pretén analitzar i proposar solucions als efectes de l'increment de les escombraries a l'estiu en vuit illes de la Mediterrània", segons assenyala la UAB. Entre les platges amb més acumulació de residus hi ha Torà (Peguera) i el Caragol.

En el marc de l'estudi es dugueren a terme 147 campanyes per analitzar els residus abandonats a les illes durant i fora de la temporada alta; se n'avaluà la composició, l'impacte a les costes i platges i la influència en les instal·lacions de tractament de les aigües residuals. Segons els resultats proporcionats per l'ICTA, "durant la temporada alta (de maig a setembre), els turistes llancen a les platges una mitjana 250.000 residus al dia per quilòmetre quadrat, una quantitat que augmenta fins als 316.000 residus al dia per quilòmetre quadrat de mitjana en els mesos de juliol i agost, i que contrasta amb les 81.000 restes de mitjana diària durant la temporada baixa".

La consellera insular de Medi Ambient, Sandra  Espeja, ha explicat a l'ARA Balears que el Consell de Mallorca forma part d'aquesta iniciativa en qualitat de soci. "El projecte té una durada de quatre anys. Vàrem contactar amb els ajuntaments de Calvià, Artà i Santanyí per valorar la platja urbana de Torà (Peguera) i dues de salvatges com la  Canova (a la Colònia de Sant Pere) i el Caragol". Quan s'hagi completat l'estudi, es farà una campanya de conscienciació sobre reducció de residus a la costa enfocada als turistes. A més,  Espeja ha destacat positivament "la necessitat d'aquest estudi per pensar a decréixer i reduir residus".

Les platges amb més acumulació de residus es troben a Malta, on en temporada alta poden arribar a acumular 600.000 diaris per  km2 (set vegades superior a la mitjana europea), i a Mallorca, amb una mitjana de 400.000 restes  diàries  per  km2 en ple estiu.

El projecte europeu Interreg MED BLUEISLANDS "treballa per desenvolupar i elaborar mitjans eficaços, econòmicament viables i ambientalment sostenibles que permetin abordar i mitigar les conseqüències d'aquest increment estacional de residus", indica l'equip investigador de la UAB. La iniciativa està subvencionada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional i dirigida pel Ministeri d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Xipre, i es porta a terme a les illes de Mallorca, Sicília (Itàlia), Malta, Rab (Croàcia), Creta, Rodes i Mykonos (Grècia) i Xipre.

La Dra. Patrizia Ziveri, investigadora de l'ICREA de l'ICTA-UAB, ha recordat que "tot i que es tracta d'un fenomen ben conegut, la variació estacional de la generació de residus a les illes encara no s'havia definit correctament ni se n'havia determinat l'efecte socioeconòmic i mediambiental. Sumat a la pressió humana que pateixen les illes, "l'aïllament i la falta d'espai per crear instal·lacions suposen una limitació addicional per a aquestes illes".

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF