Societat 02/12/2020

El Suprem avala la limitació del lloguer turístic

Una sentència de l'alt tribunal aprova la regulació imposada per l'Ajuntament de Bilbao

Ara Balears
2 min
Turistes amb les seves maletes per la plaça Major de Palma.

PalmaEl Tribunal Suprem ha avalat les limitacions de l'Ajuntament de Bilbao al lloguer turístic. Segons ha avançat Diario de Mallorca, la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal, en una sentència del 19 de novembre feta pública aquesta setmana, avala les limitacions del consistori bilbaí, que el gener de 2018 va aprovar la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana pel que fa a l'ús de l'allotjament turístic.

D'aquesta manera, el Suprem desestima el recurs de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) que al·legava que la regulació municipal de la ciutat de Bilbao no permetia la competència efectiva i anava en contra de l'interès general. En aquest sentit, explica Diario de Mallorca, la CNMC considerava que la regulació municipal suposava una barrera econòmica en l'entrada i la permanència dels operadors i propietaris i en limitava la capacitat de decisió per oferir els seus serveis. Per part seva, l'alt tribunal exposa que l'ordenança de l'Ajuntament de Bilbao no vulnera la Constitució ni la Llei de garantia de la unitat de mercat ni la Llei sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici.

Segons Diario de Mallorca, la gerent de l'Associació d'Habitatges Turístics (Habtur), Maria Gibert, subratlla que la situació de Bilbao és diferent de la Mallorca perquè a la ciutat basca el lloguer turístic no hi estava prohibit. Gibert posa com a exemple la regulació de l'Ajuntament de Palma, que, en paraules de la gerent, "va protegir la idiosincràsia de la ciutat sense deixar de banda l'activitat del lloguer turístic".

Per part seva, i tal com apunta Diario de Mallorca, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma han rebut la sentència del Suprem com "una bona notícia". Així ho afirma la regidora de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat de Cort, Neus Truyol, que diu que el fet que la justícia es pronunciï a favor de les regulacions i limitacions al lloguer turístic "garanteix el dret a l'habitatge.

stats