Publicitat
Publicitat

El tribunal rebutja la renúncia de l'advocat de Silva i continua el judici pel cas Blesa

El lletrat Cándido Conde-Pumpido Varela va al·legar una pèrdua de confiança del seu client per intentar forçar un ajornament del judici, que el TSJM considera "injustificable"

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha ordenat continuar el judici contra el jutge Elpidio José Silva pel cas Blesa i ha advertit al seu advocat, Cándido Conde-Pumpido Varela, per la seva renúncia "injustificada", que incorre en una falta disciplinària i pot arribar a ser un delicte de deslleialtat professional de l'advocat.

El fiscal Manuel Moix ha destacat que la seva conducta pot tenir encaix en l'article 467.2, segons el qual, l'advocat que "per acció o omissió, perjudiqui de manera manifesta els interessos que li fossin encomanats serà castigat amb les penes de multa de 12 a 24 mesos i inhabilitació especial per a feina, càrrec públic, professió o ofici d'un a quatre anys".

L'advocat ha afirmat que no pot exercir la defensa perquè no es "donen les circumstàncies" i ha demanat que s'escolti el parer del seu client per saber si segueix comptant amb la seva defensa. "L'última paraula la té aquest tribunal. Vostè no suspèn el judici, el judici se suspèn d'acord amb les normes", ha expressat el president, Arturo Beltrán.

L'acusat ha manifestat que no se sent representat pel seu lletrat. "Li demano que calli. És irrellevant la seva voluntat, és fraudulenta", ha prosseguit el magistrat, després de recordar que l'acusat no pot dirigir el desenvolupament del seu judici. Poc després, l'advocat ha demanat un recés manifestant que no ha tingut temps per preparar la defensa per al dia d'avui.

El fiscal ha manifestat que no és contrari al descans, sempre que serveixi per assessorar Silva i no per oferir una roda de premsa. El president del tribunal ha demanat "cuidar les formes, perquè no és un teatre", i ha donat 45 minuts de descans dins la sala.

Al començament de la segona sessió de la vista, el president del tribunal, Arturo Beltrán, ha explicat que la renúncia de l'advocat és fraudulenta d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem, i que es produeix quan han estat rebutjades el 99% de les seves qüestions de nul·litat.

A més, ha indicat que la conformació del tribunal "ha estat una gran preocupació", però finalment se n'ha aconseguit un amb magistrats que no han intervingut en fase d'instrucció. A més, ha destacat que el fur no és renunciable i l'únic tribunal competent per jutjar togats és el Tribunal Superior. "Ens sembla impossible declinar a una jurisdicció que tenim", ha dit.