Societat 14/08/2020

Tres manifestacions contra els reis a les Illes Balears

Activistes republicans rebutgen la família reial a Petra, Alaior i Palma en una setmana

Kike Oñate / Iván Martín
2 min
Tres manifestacions contra els reis a les Illes Balears

Palma / MaóLes activitats que Felip VI i Letícia han duit a terme fins ara a les Balears durant la seva primera setmana de vacances a Mallorca han estat marcades per tres manifestacions contràries a la Casa Reial. Activistes republicans han rebutjat la seva presència a Petra, Alaior i davant del palau de l’Almudaina, divendres 14. En els dos primers casos, els operatius policials varen afavorir els manifestants partidaris dels monarques deixant que s’apropassin als punts per on havien de passar els reis, però varen allunyar-ne els grups contraris.

La manifestació de Palma, on no eren presents els reis, va reunir prop de 250 persones sota el lema “Arruix Borbons” i una pancarta de l’associació Recuperem Marivent. La visita a la Casa Natal i Museu de fra Juníper Serra a Petra el 10 d’agost va donar el tret de sortida a les visites dels monarques. Una cinquantena de republicans varen acudir a la convocatòria contra els reis. Al principi, la Guàrdia Civil no va deixar als manifestants acostar-se al punt previst i es varen veure algunes empentes. Finalment els varen deixar acostar-s’hi més, encara que es trobaven més enfora de la casa museu que l’altra concentració, a la qual sí que es va apropar Felip VI. Els antimonàrquics es varen queixar dimecres 13 perquè el tracte rebut va ser “discriminatori”, encara que la concentració havia estat notificada a la Delegació del govern espanyol a les Balears en temps i forma. Els organitzadors de les concentracions partidàries dels reis, en canvi, no en varen informar, com va confirmar l’ARA Balears. Els crits i les xiulades contra els Borbons ni tan sols se sentien des d’on la família reial havia de passar abans d’entrar al convent de Sant Bernadí de Siena. Cal dir que durant el matí els tècnics de l’Ajuntament de Petra varen tapar diverses pintades antimonàrquiques que s’havien fet en algunes parets del poble. A l’horabaixa, quan s’acostava l’arribada dels reis, es va retirar un senyal de trànsit del carrer on havien de passar perquè hi havia dibuixat un llaç groc. A Menorca, els responsables de la fàbrica de la Cooperativa Insular Ramadera Coinga esperaven el dimecres 13 la presència dels monarques, envoltada d’un dispositiu policial inèdit a l’illa. La Guàrdia Civil va permetre apropar-se fins als voltants de la planta als manifestants a favor de la monarquia, uns 150, mentre que varen bloquejar que hi accedissin unes 100 persones contràries.

“Gràcies, majestat”

La manifestació en suport de la monarquia convocada per Societat Civil Balear i Hermandad Nacional Monárquica va congregar poc més de 100 persones a l’Almudaina. La marxa va estar encapçalada per una gran pancarta amb el lema “Gràcies, majestat”. Varen assistir-hi el president de Vox Balears, Jorge Campos, i Catalina Cirer, del PP, entre altres representants dels dos partits.

stats