Societat 16/08/2019

Tres hospitals de Balears ja tenen equips especialitzats en Atenció i Prevenció al Suïcidi

Tots els centres que ofereixen el servei d’Atenció i Prevenció del Suïcidi es troben a Mallorca, tot i que s’espera que properament s’implementi també a Menorca

Alba Tarragó
2 min
Tres hospitals de Balears ja tenen equips especialitzats

PalmaL’hospital de Son Espases ha estat el darrer a incorporar un equip de professionals especialitzats en Atenció i Prevenció al Suïcidi (APS) com a part de la unitat de psiquiatria i psicologia. Amb Son Llàtzer i l’Hospital d’Inca, ja són tres els centres que ofereixen aquest servei a les Balears. La coordinadora de l’Observatori del Suïcidi a les Illes, Nicole Haber, afirma que aquestes iniciatives sorgeixen de “l’interès del personal”, que està disposat a alliberar unes hores de la seva jornada per dedicar-se en exclusiva a aquests casos.

“La intenció és anar creant-ne un a cada hospital, però cadascú té les seves dificultats”, afirma Haber, qui anuncia que “probablement el següent sigui a Manacor”. La posada en marxa d’aquests equips depèn principalment de “l’organització de l’hospital, que ha d’assegurar que els professionals de psiquiatria siguin suficients”. Segons aquesta preparació, es preveu que, després de Manacor, Menorca i Evisssa seran els propers a incorporar el servei d’APS. En aquest sentit, Haber considera que “la intenció de la Conselleria de Salut és bona” i que han sentit molt de suport en totes les seves propostes.

La passa següent és “elaborar un pla de prevenció”, que s’espera que estigui acabat en un any aproximadament, anuncia Haber. Més de 30 experts provinents de l’atenció primària, el 061, els serveis socials i l’educació, entre altres àmbits, es reuneixen cada dos mesos per prendre mesures i acords que acabaran reflectits en aquest document.

La psicòloga del programa APS a l’Hospital d’Inca, Elena García, explica que durant els quasi tres anys que el seu equip fa que treballa s’ha pogut observar una millora en els pacients. Per exemple, García destaca que “la freqüència amb què aquests usuaris acudien a consulta ha disminuït”. A banda d’això, “la percepció subjectiva dels familiars i pacients és bona: estan més i millor atesos”.

El programa s’encarrega del “seguiment i la detecció precoç dels pacients que arriben a qualsevol consulta de l’hospital”, explica la psicòloga. Per exemple, “pot haver-hi una persona que hi acudeixi amb dolor crònic i ens la derivin si existeixen idees de suïcidi”.

Una atenció més ràpida i específica

El procediment que segueixen aquests professionals comença amb la detecció d’aquest tipus d’idees a qualsevol pacient. A partir d’aquí, entre els set i deu dies posteriors, se’n fa una valoració. Arran de la diagnosi, se li dona una atenció intensiva al llarg d’un any, fins i tot amb opció que sigui en el propi domicili.

En total, aquest equip -el primer engegat a les Balears- el componen cinc treballadores: dues psiquiatres, una psicòloga, una infermera i una treballadora social. Entre totes es reparteixen per tal que sempre hi hagi algú disponible de dilluns a divendres, de manera que cadascuna fa entre una i tres jornades laborals per setmana.

Per la seva banda, la psiquiatra Teresa Planelles, part de l’equip d’APS de Son Espases, apunta que al seu centre el protocol encara es troba en fase pilot, atès que fa tres mesos que està actiu. “Ara s’ofereix un servei específic, que atén tot el que té a veure amb el suïcidi, tant a pacients com a familiars”, afirma Planelles. Encara que abans ja existia un dispositiu per a aquests casos, “l’avantatge ara és que es dona una atenció més immediata”.

stats