Societat 21/12/2019

Tres morts més eleven a sis les víctimes mortals pel temporal a l’Estat

Es tracta d'una dona que passejava per Madrid, un windsurfista de Huelva i un conductor a Granada

Ara
2 min
El riu Tambre desbordat al seu pas per la localitat corunyesa d'Ames

BarcelonaL'hivern començarà aquest diumenge amb fortes ratxes de vent huracanat i intenses pluges al nord d'Espanya, un temporal que ja ha deixat sis morts arreu de l'Estat des de dijous. La situació és especialment complicada a Galícia i Andalusia, on les borrasques profundes anomenades Elsa i Fabien han provocat grans destrosses en habitatges, talls de carreteres i el desbordament de diversos rius. L'alerta vermella es manté en diverses comunitats espanyoles.

Aquest dissabte s'han confirmat tres morts més. Es tracta d'una dona de 32 anys i origen coreà, a qui divendres li va caure una cornisa al carrer Alcalá de Madrid, un home que era dins del seu cotxe quan es va veure arrossegat per la riuada a Huéscar (Granada) i un windsurfista que va ser trobat mort a la platja de Punta Humbría (Huelva). Aquestes tres víctimes mortals s'afegeixen a les registrades divendres a Puenxo (Astúries), Santiago de Compostel·la (Galícia) i Vegas del Condado (Lleó).

Rius desbordats i cases sense llum

Les pluges han provocat el desbordament de rius com el Xúquer, que ha quintuplicat el seu cabdal en 24 hores i està arribant als seus màxims històrics, mentre que Grazalema (Cadis) ha revalidat la condició de ser un dels municipis més plujosos de la Penísnula, després de recollir més de 410 l/m(2 )en 48 hores.

A Galícia, on més de 28.000 persones es van quedar sense llum a causa del temporal, és on s'han registrat les ratxes de vent més fortes d'arreu de l'Estat, segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, que han apuntat que a Viveiro (Lugo) s'han detectat vents de 183 km/h i a l'estació d'Estaca de Bares (la Corunya) de 126. A la resta de comunitats, tot i que el vent ha bufat amb moltíssima força, no s'han superat els 120 km/h, la velocitat a partir de la qual es considera vent huracanat.

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil i Emergències recomanen assegurar portes, finestres i objectes que puguin caure a la via pública, així com allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificis en construcció. De fet, la mítica administració de loteria de Madrid Doña Manolita ha hagut de tancar el dia abans de la rifa de Nadal per precaució, tot i les enormes cues de persones que volien comprar un bitllet d'última hora.

stats