Societat 09/07/2021

Tres dosis de la vacuna per a persones amb problemes immunitaris?

França ja les administra a persones amb certes malalties

Apoorva Mandavili, The New York Times
3 min
Cada vegada més estudis apunten que una tercera dosi de la vacuna contra el covid-19 augmenta els nivells de protecció de persones immunodeprimides.

Nova YorkA l’hora de vacunar-se contra el coronavirus, la tercera va ser la bona per a Esther Jones, una infermera especialitzada en diàlisi de la zona rural d’Oregon. Quan les dues dosis de Pfizer/BioNTech no van aconseguir posar en marxa el seu sistema immunitari per produir anticossos, va buscar pel seu compte una tercera dosi, aquesta vegada de Moderna. I ha funcionat. Les anàlisis de sang revelen una resposta raonable pel que fa a creació d’anticossos, per bé que inferior a la que es detectaria en persones sanes. El mes passat va rebre una quarta dosi amb l’esperança de fer pujar encara més els nivells d’immunització.

A Esther Jones, de 45 anys, li van trasplantar un ronyó el 2010. Per impedir el rebuig de l’òrgan, des de llavors ha pres medicaments que inhibeixen la resposta immunitària. Com que ja preveia que tindria problemes per respondre adequadament a la vacuna, es va inscriure en un dels pocs estudis que s’han fet fins ara per posar a prova la utilitat d’una tercera dosi en persones amb sistemes immunitaris debilitats.

Una tercera dosi a França

Des del mes d’abril, les autoritats sanitàries de França administren rutinàriament una tercera dosi de la vacuna, a més de les de dues de rigor, a pacients amb determinats problemes immunitaris. Tal com ha comunicat fa poc un equip d’investigadors francesos, el nombre de receptors de trasplantament d’òrgans que havien creat anticossos va créixer fins al 68% quatre setmanes després de la tercera dosi, davant del 40% de la segona.

Com diu Dorry Segev, el cirurgià de trasplantaments de la Universitat Johns Hopkins que ha dirigit aquest estudi, el fet de ser encara vulnerable a la infecció després de la inoculació “fa molta por i és frustrant” per a les persones immunodeprimides: “Han de tirar endavant sense vacunar-se fins que trobem la manera de donar-los una immunitat millor”.

L’equip de Segev va descobrir en un estudi anterior que menys de la meitat dels 658 receptors de trasplantament d’òrgans havien generat anticossos detectables després de les dues dosis d’una vacuna amb ARNm de Pfizer/BioNTech o Moderna. Però per fer el seguiment d’aquests resultats, han hagut de contractar voluntaris que, com Esther Jones, han obtingut les terceres dosis pel seu compte.

Els científics d’aquest equip han comprovat que una tercera dosi ha fet pujar els anticossos dels 30 receptors de trasplantament d’òrgans que fins aleshores tenien uns nivells baixos o indetectables.

Una estratègia amb molts partidaris

Es calcula que un 5% de la població és immunodeprimida. La llista de causes és llarga: alguns càncers, trasplantaments d’òrgans, malalties hepàtiques cròniques, insuficiència renal i diàlisi, i fàrmacs com el Rituxan, els esteroides i el metotrexat, que es prenen per a afeccions que van des de l’artritis reumatoide i la psoriasi fins a alguns càncers. “Tota aquesta gent s’està quedant enrere”, afirma Jose U. Scher, reumatòleg del NYU Langone Health Center, que ha dirigit un estudi sobre l’efecte del metotrexat en les vacunes.

No tothom que té un d’aquests factors de risc es veu afectat per aquest problema. Però si no es fan més investigacions, és impossible saber qui necessita dosis addicionals de les vacunes ni quantes. A més del risc del covid-19, està demostrat que una immunitat baixa facilita que el virus es continuï replicant dins del cos durant llargs períodes de temps, i això pot portar a l’aparició de noves variants.

L’estratègia de la tercera dosi té molts partidaris entre els investigadors perquè hi ha un precedent molt clar. Per exemple, a les persones immunodeprimides els administren dosis de reforç de les vacunes contra l’hepatitis B i la grip. Diversos estudis indiquen que una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus podria donar bons resultats en pacients que no produeixen anticossos detectables després de la primera o la segona dosi. Però la recerca no ha avançat prou. Moderna està preparant-ho tot per provar una tercera dosi en 120 receptors de trasplantaments d’òrgans, i Pfizer -que produeix fàrmacs immunosupressors- està organitzant un estudi amb la participació de 180 adults i 180 nens afectats per una malaltia immunitària.

Copyright The New York Times

Traducció de Lídia Fernández Torrell

stats