CONFLICTE LABORAL

Els treballadors dels informatius d’IB3 protestaran en el Parlament

Avui es reuneixen amb la consellera Fanny Tur i la directora general de Treball

Mentre Liquid Media negocia amb IB3 si renova la concessió dels serveis informatius, ahir els treballadors de l’empresa decidiren en assemblea convocar una vaga dia 16 de gener -coincidint amb la revetla de Sant Antoni- i assistir dia 15 al ple del Parlament, on volen lliurar adhesius de protesta als diferents grups polítics.

D’altra banda, avui el comitè d’empresa es reuneix amb la consellera Fanny Tur, de qui depèn l’ens públic, en presència també de la directora general de Treball, Isabel Castro, a l’espera de trobar una solució després de 13 mesos de negociacions per atendre unes demandes que ja es poden qualificar d’històriques. En qualsevol cas, “el Govern dona suport a la direcció d’IB3”, va deixar clar la portaveu de l’Executiu, Pilar Costa.

Internalització plantilla

L’eterna proposta electoral de cada quatre anys

Un dels principals motius que al·leguen és que no s’ha fet efectiva la internalització del personal que treballa en els informatius, una reiterada promesa electoral que encara està pendent d’un informe de Price Waterhouse Cooper que analitzaria aquesta possibilitat.

En la darrera comissió parlamentària de control, el director de l’ens públic, Andreu Manresa, va assegurar que estaria lliurat al Parlament abans de Nadal. Allò cert és que l’informe és un mandat parlamentari datat del mes d’octubre de 2015, fa més de tres anys. Avui dia, aquest document no té data de lliurament perquè, segons Manresa, han demanat una nova ampliació de dades. De moment, només s’ha anunciat la creació de places per al servei de lingüistes, per a les quals disposen d’una partida pressupostària. Mentrestant, hi ha una pròrroga extraordinària amb l’empresa subcontractada, Teis Consultoras.

Aplicació IPC

Se’n va signar l’augment anual, però no s’està respectant

El mes d’octubre passat va tenir lloc la darrera reunió en el Tribunal d’Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB) entre l’empresa Liquid Media i el comitè d’empresa dels treballadors dels serveis informatius. No es va arribar a cap acord en un punt que es considera fonamental: assolir l’increment de l’IPC anual a les nòmines i cobrar un plus pels viatges de feina.

El problema sorgeix amb el canvi d’empresa concessionària. CBM, que abans feia els informatius d’IB3, no va deixar a la mesa de contractació els acords que s’havien firmat amb els treballadors i que quantifiquen en uns 150.000 euros addicionals. A la nova concessió amb IB3 només es va fer un còmput general de 8,5 milions d’euros i el compromís de contractar 27 treballadors nous. Liquid Media en va contractar deu més dels previstos. Segons el que varen explicar als representants dels treballadors, assumir aquesta despesa imprevista podria suposar entrar en pèrdues.

En el seu moment, el TAMIB els va proposar una fórmula per tal d’arribar a un acord que consistia que IB3 demanàs una transferència de crèdit d’una altra partida que no s’estigui usant amb la finalitat d’assumir el cost de l’IPC i els plus. Tant els treballadors com l’empresa ho veien amb bons ulls però, segons IB3, l’Advocacia de la Comunitat considera que no és viable.

Condicions laborals

Iguals condicions per als qui fan la mateixa feina

Dins els informatius d’IB3 hi pot haver fins a quatre sous diferents pel mateix lloc de feina. Hi ha qui té un sou fix amb l’increment de l’IPC; n’hi ha que tenen un sou fix sense cap increment d’IPC; les noves contractacions amb sous menors i les persones amb contractes de substitució. Els treballadors demanen les mateixes condicions per als qui fan la mateixa feina i volen igualar les categories professionals a les dels treballadors públics.

La darrera vaga, l’ERO del 2012

La darrera vegada que els treballadors d’empreses subcontractades per IB3 varen fer vaga es remunta a l’any 2012 com a resposta a un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afectà una seixantena de persones i suposà el tancament de la delegació de Formentera. La protesta es dugué a terme durant tres dies consecutius. El comitè d’empresa de llavors considerava que no hi havia una base legal per a la reducció de plantilla. El pressupost anual de l’ens públic era de 30 milions d’euros. Per comparar, els comptes per a l’any 2019 seran de 42,9 milions d’euros i del 2018, de 35,3 milions.

D’altra banda, els treballadors de les àrees tècniques d’IB3 també convocaren una vaga el maig de 2017 per explotació laboral.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF